Mom 2 be: Veliki stomak – velika beba?

by | septembar 13, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Otkako sam u drugom stanju, a pritom je trudnički stomak počeo da mi se primećuje već na početku trećeg meseca, često čujem ono ”bogami, baš si narasla”. Ili ono ”iju, moja kuma je čak mesec dana ’trudnija’, a njen stomak se vidi mnoooogo manje!” Pozdravi kumu.

Ovi česti komentari su mi se tako urezali u podsvest da sam se nedavno sledila kad sam srela drugaricu koja je ušla u sedmi mesec, a ima duplo manji stomak od mene (tada sam bila na sredini osmog). I pošto mi se brzinom svetlosti pred očima pojavilo pitanje zašto je to tako i šta ona radi drugačije, rekla sam sebi: ”Ćurko jedna, Filip je savršeno zdrava beba i to je jedino važno. Čime se ti opterećuješ…”.

Baš je i juče na času u školici za trudnice sestra zapazila kako smo se nas nekoliko ”fino povećale” za tri nedelje njenog odsustva zbog godišnjeg odmora. I odmah su usledila pitanja koliko smo se sve ugojile uz praktične savete kako da pazimo na ishranu. Iz razgovora s drugim budućim mamama shvatila sam da je, za razliku od onog bezbrižnog, oflajn vremena kad su naše mame bile trudne, danas društveno neprihvatljivo da trudnica ne izgleda fit i sitno – u modi su mršavice (Instagram pršti od zategnutih mama s jedva vidljivim stomacima u devetom mesecu), celulit ne sme da se ima, strije su isto OUT, a ako ti kažu da ti je ”sve u stomaku” – pun pogodak!

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Šalu na stranu, ali i sama priznajem da sam od prvog komentara na račun svog stomaka počela da se pitam šta utiče na njegovu veličinu, a često mi se desi i da se poredim s drugim trudnicama. Laknulo mi je kad sam saznala da i druge to rade. Luduju nam hormoni… Uostalom, žene se nikada ne menjaju. Evo, priznajte i same, čak i vi koje niste sad trudne: koliko puta ste ugledale savršeno izvajano telo žene na plaži i odmah pomislile kako ne volite svoje butine? Ili krišom u svlačionici teretane zagledale imaju li druge žene više ili manje celulita od vas?

Elem, činjenica je da se bebino zdravstveno stanje ili napredak ne može proceniti na osnovu veličine stomaka buduće mame. A ona zavisi ne samo od građe i celokupne konstitucije (nekim ženama je beba postavljena dublje u karlici, a onima poput mene, kojima je torzo kraći, potpuno suprotno, pa je samim tim stomak ”izbačeniji” od starta), već i od elastičnosti i tonusa trbušnih mišića, ali i toga da li je u pitanju prvorotka ili višerotka, kako se fetus postavi u materici i sl. Naravno, važan faktor je i kilaža, ali ne znači nužno da će trudnica koja se dosta ugojila roditi veliku bebu. Sve je to tako individualno. Pravi pokazatelj bebinog napretka jeste ultrazvučni pregled, i to je jedino na šta stvarno treba da se fokusiramo. A, ukoliko se bebac razvija pravilno – nema mesta za brigu. Drugim rečima, važno je ono što se dešava unutra, stoga imajte to na umu sledeći put kada budete buljile u stomak druge trudnice. I ja ću. A sad, živeli stomaci svih oblika i veličine!

Pratite me i na Instagramu @marina_maric.

Sve moje postove možete da pročitate OVDE.

Tagovi: