Mom 2 be: Šta sam naučila za 30 nedelja trudnoće

by | avgust 9, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

1. Da je nestvarno čarobno biti žena. Ne samo da, uz pomoć voljenih tata, možemo stvoriti novi život, već smo kućica i utočište malim bićima tokom divnih devet meseci. A onda smo sigurnost, uteha i oslonac za čitav život.

2. Da je sreća zaista najlepša dok se čeka. I da je ona skrivena u sitnicama, poput osećaja kad prvi put čujemo bebine otkucaje srca ili tih nežnih (kasnije sve snažnijih :)) udaraca kojim nam ona nešto poručuje.

3. Da su suze sasvim OK. I u najglupljim situacijama. Na primer, kad u sedmom mesecu u svečanoj haljini poželimo da smo poput trudne Blejk Lajvli ili Kendis Svonepul, a iz profila u ogledalu izgledamo kao kit/morž/medved. I onda suzama krokodilskim razmažemo maskaru do brade. True story.

4. Da je višak kilograma u trudnoći neminovan. Ok, priznajem, ovo još pokušavam da savladam. I da se pomirim s tim. Suze u najglupljim situacijama to potvrđuju.

I još nešto. Naučila sam da je svaka trudnoća različita. To što se jednoj stomak vidi od trećeg meseca, ne znači da će i drugoj. Neko možda ima gorušicu, pati se s grčevima i bolovima u leđima, a neko ne. To što se jedna ugojila 10 kilograma, a druga 30, ne znači po difoltu da će ovoj drugoj biti teže da ih skine. Zaista je sve individualno.

5. Da je strah od porođaja samo još jedan strah od nepoznatog. I da naše telo zaista mnogo može da podnese, samo toga nismo ni svesne. Strah je u stvari briga. Briga da sve na kraju bude OK. A bude, jer smo u sigurnim rukama. Sve je u glavi i našoj percepciji stvarnosti.

6. Da kontrakcije zaista mogu da se ”predišu”. Samo treba dobro navežbati tehniku disanja (zato su tu školice za trudnice), pokušati biti što staloženiji i vladati situacijom čak kad su kontrakcije na vrhuncu i – ono najvažnije – sarađivati s babicom i lekarom. Naučila sam da kontrakcije postaju bolan grč samo zato što im mi to dozvolimo. Dakle, bez panike i urlanja. Naše telo to može da podnese.

7. Da se mnoge žene prave pametne kad je o trudnoći reč. Najglasnije su na forumima i u grupama na fejsu, pišu caps lock slovima da ih svi ”čuju” i razmenjuju savete s interneta, kao salvete.

8. Da sebi više nisam samo ja važna. I da je najvažnije da budem srećna i zdrava, jer sada – jedem, vežbam, dišem i volim i za svoju bebu.

9. Da prepoznam sve bebine fazone. Kad mi kucka jer mu ne odgovara položaj u kom sedim ili ležim. Kada štuca ili me šutne jer i njemu prija kugla sladoleda od čokolade koju sam upravo pojela. Kada se migolji da javi da se probudio ili kad poput blesavog mačeta isturi glavu, leđica ili noge kako bih pomazila stomak (ljubi ga majka!).

10. Da je ostalo još samo 10 nedelja! 🙂 I onda žurka s Filipom u glavnoj ulozi počinje. Najlepši period u životu koji će mene i Nebojšu iz korena promeniti. Učiniti nas boljim osobama. Kao onda kad smo jednom drugom obećali da ćemo ceo život provesti zajedno i zapečatili to glasnim DA.

Pratite me i na Instagramu @marina_maric.

Sve moje postove možete da pročitate OVDE.

 

Tagovi: