Mom 2 be: Trudnica za volanom? Da!

by | oktobar 4, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Dok sam pre neki dan u kolima užurbano stavljala karmin i maskaru čekajući da se na semaforu upali zeleno svetlo i pevušila stihove pesme ”Ain’t your mama” – koja se i dalje neprekidno vrti na radio-stanicama, odjednom čujem da mi neko trubi s leve strane. Okrenem se, kad ono drugarica s faksa. Viče kroz otvoren prozor: ”Hej, pa gde si ti, ženo, nismo se baš dugo videle! Sad već sitno brojimo, zar ne? Hajde zaustavi se kad prođemo semafor da te vidim bar na minut“.

Izlazim iz kola i, provlačeći se kroz onaj pojas (ponekad ga vežem ”na prazno” za sedište jer me steže, pa se samo provučem kroz gornji deo, a donji mi ostane iza leđa), te pazeći da ne zakačim stomak o volan, spazim je kako se smeje. ”Šta je, bre, smešno? Ovo su ozbiljne akrobacije! Pre nedelju dana su me dva pametnjakovića tako zagradila na parkingu s obe strane da sam isprva pomislila da ću jedino kroz gepek ući! Srećom, uspela sam da se provučem kroz vrata – jedva! I to na kant”, pričam joj uz smeh. ”Ti si luda skroz, pa jel’ moguće da i dalje voziš?! Nisam znala da je uopšte dozvoljeno u poodmakloj trudnoći.” ”Jeste, a i stomak mi je na tri centimetra od volana. Imam još ihahaj mesta.”

Razmenile smo još koju reč i dogovorile da se vidimo uskoro, čim krenem da izvodim Filipa u šetnjicu, a potom sam sela u kola, dodala gas i odjurila u školicu za trudnice, jer sam već kasnila na čas.

Kasnije sam razmišljala o tome da li i u kom momentu trudnica treba da odloži vozačku dozvolu. Priznajem da je i moj Nebojša govorio kako imam fore do sedmog meseca da vozim, pa će mi sakriti vozačku da ne bih nastavila da jurcam po gradu. Izgleda da mi je progledao kroz prste, baš se spremam da krenem na čas joge – kolima! A do porođaja imam još dve nedelje… Iskreno, bez auta ne mogu, a smatram da ako se žena sasvim dobro oseća i ima zdravu trudnoću, nema razloga da izbegava vožnju. Samo neka uvek ima na umu sledeće: pamet u glavu, otvori četvore oči i budi beskrajno oprezna u saobraćaju (ovo važi i za one koje nisu trudne). Naravno, uvek preporučujem prethodnu konsultaciju s ginekologom, naročito ako žena ima vrtoglavice, mučnine, nizak pritisak i sl.

S druge strane, kako trudnoća odmiče i stomak postaje veći, istina je da je sve teže ulaziti i izlaziti iz vozila, sigurnosni pojas, eto, neretko zasmeta, a vožnja u rikverc preko ramena gotovo je nemoguća, pa zbog toga stručnjaci i preporučuju da se već nakon tridesete nedelje volan prepusti suprugu/partneru.

Sigurnosni pojas – obavezan!

Jedna od čestih dilema trudnica jeste ona treba li uopšte da vezuju sigurnosni pojas. Naravno! Ovo posebno podvlačim! Donji deo pojasa postavite ispod stomaka, preko kukova, a gornji dijagonalno između grudi (u Hrvatskoj možete kupiti poseban pojas za trudnice, mislim da se zove Be safe). Važno je da pojas bude dovoljno zategnut, ali ne prejako. I ne brinite ako morate naglo zakočiti jer je beba, zbog plodove vode koja je okružuje, sasvim dobro zaštićena. Ipak, ako dođe i do najmanje nezgode, obavezno posetite lekara.

Dakle, samo odgovorno, drage mame i – uživajte u vožnji dokle god vam prija! Ja ću se, izgleda, i na porođaj sama odvesti! 🙂 🙂

 

Tagovi: