Mom 4 life: 7 stvari za koje mame (više) nemaju vremena

by | novembar 23, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

„Uživaj sada u svim onim malim stvarima koje činiš za sebe, jer kada se Filip rodi nećeš više imati (toliko) vremena za sebe“. Često su mi iskusni roditelji ovo ponavljali tokom trudnoće, a ja sam, verujući u moć dobre organizacije i nesebične pomoći sa svih strana, klimala glavom i trudila se da mi svi takvi i slični saveti uđu na jedno uvo, a momentalno izađu na drugo.

Ja da nemam vremena za sebe? Ok, ne očekujem da sada celo posle podne provedem „gutajući“ pola knjige, gledajući filmske trilogije, praveći doboš torte od 12 kora ili u šopingu uz kafenisanje, ali nisam verovala da ću pranje kose i tuširanje morati prethodno da isplaniram.

Ubrzo sam morala da prihvatim sledeće: plan je da nema plana. Go with the flow!

„Spavaj kada beba spava“. Ovaj dobronameran savet dobijam svakodnevno. Iako bih menjala čak i najlepši čokoladni kolač (ovo je za mene ozbiljan pokeraški ulog) za turu sna, to se retko čini izvodljivim. Jer nakon presvlačenja, klope i uspavljivanja (koje ponekad traje u beskraj, pogotovo kada moja dva mala oka uporno istražuju svet i u potpunom mraku), neretko mi ostane najviše sat vremena do narednog „kružnog ciklusa“ da bilo šta uradim što nema veze s njegovim osnovnim potrebama. Upravo vas pozdravljam iz treće smene dok kuckam ovaj tekst jednom rukom jer u drugoj ljuljuškam uspavanog Filipa. Multitasking 2.0! 

Izdvojila sam sedam stvari za koje verujem da new moms nemaju dovoljno vremena ili mogućnosti, a vi me podsetite i na druge, iz ličnog iskustva. Sigurno sam nešto zaboravila.

1.Kvalitetan san. Kada uspemo da spojimo više od dva sata u komadu tokom noći, osećamo se kao da nam je neko uplatio spa tretman. Pregurah taj prvi mesec konstantne neispavanosti i sada se nadam da će biti makar malo lakše. Dobro de, pustite me da naivno verujem u to…

2.Popodnevno kuliranje uz interesantnu knjigu. Dok beba spava, makar i pola sata ovakvog opuštanja mnogo znači. Skoro sam počela da čitam „Agoniju i ekstazu“ od Irvinga Stouna, a uspevam da pređem svega nekoliko stranica dok ne zadremam. I to je nešto. Budući da knjiga ima 640 stranica, taman ću je završiti pred sledeći Sajam knjiga.

3.Fitnes. Pored svih mogućih obaveza oko male bebe, za vežbanje ne ostaje vremena? Evo rešenja: dete u kolica i – pravac brza šetnja! Dok vaš bebac uživa na svežem vazduhu, iskoristite vreme za malo fizičke aktivnosti, pojačajte tempo i videćete koliko ćete se bolje osećati. Sreća će biti još veća kada posle nekog vremena stanete na vagu!

4. Društveni život. Ovo nam teško pada u prvih nekoliko nedelja nakon porođaja jer smo doslovno vezane za kuću, ali čim bebac malo „stasa“ i vi se potpuno oporavite, nema razloga da ne uživate u druženju s prijateljima. Samo unapred organizujte pomoć oko čuvanja deteta i dajte sebi oduška.

5.Kućni poslovi. Kako biste mogli potpuno da se fokusirate na potrebe svog deteta, moraćete angažovati pomoćnike (mamu, sestru, prijateljice…). Dok jedna pegla pelene, druga neka vam skuva ručak, a treća usisa. I da, sasvim je OK da vi to vreme iskoristite i da malo dremnete. Ne osećajte grižu savest.

6.Vreme za partnera. Kao što ne zanemarujete bebu, tako ne smete ni svog partnera. Maksimalno ga uključite u sve što radite i iskoristite to vreme za porodično druženje. Ali ne zaboravite i na trenutke udvoje. Makar to bila i brzinska „romantična“ večera s nogu!

7.Beauty rituali. Za pranje kose u prvim nedeljama nakon porođaja već pomenuh da je luksuz, a o pedikiru i manikiru da ne pričam. Verujem da će mi Filip uskoro dozvoliti da trknem po nove nokte, a kada je o šminkanju reč, neko vreme ću i ja, poput Ališe Kiz, zadovoljno furati no make up trend.

OVDE pročitajte sve tekstove iz serijala Mom 2 be i Mom 4 life.

Pratite me i na Instagramu: @marina_maric


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnijevesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: