Mom 4 life: Kako najlakše uspavati bebu?

by | novembar 30, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Sigurna sam da je ovo jedno od najguglanijih pitanja na internetu (u nedostatku ideja i ja sam guglala jedne noći, priznajem), jer se mnogi roditelji nalaze u nedoumici šta da efikasno urade kako bi bebac (konačno) sklopio okice i mirno zaspao. Pomaže li ono ”ššš”, fen ili usisivač (bebe vole te šušteće zvukove koje ih podsećaju na one u materici), pevanje, ljuljuškanje, hranjenje?

Odmah da vam kažem, ni sama ne znam tačan odgovor na ovo pitanje, i dalje pokušavam da odgonetnem. Isprobajte sve metode koje vam padnu na pamet (jutjub je prepun raznoraznih fazona) i samo strpljivo. Jer budući da je svaka beba drugačija, nema šablona niti efikasne univerzalne formule. Da ne pominjem da ono što je ”palilo” danas, već sutra ne mora. Budite kreativni!

Poput većine beba, i moj Filip voli da mu se pevuši. Kako sam, jelte, zaboravila gotovo sve pesmice iz vrtića, stari dobri jutjub poslužio je da se podsetim melodija, pa sam odštampala tekstove desetak pesmica koje sad neumorno vrtim ukrug. Od ”Razbole se lisica“ preko ”Leptiriću šareniću“ do ”Bila mama Kukunka“. Ubacila sam i koju novogodišnju, sezona je. Elem, radi posao i taman dok izvrtim ”noćni” repertoar, Filip zaspi. A i komšije utvrde san. Jedan nula za mene.

BEBU NE MOŽETE RAZMAZITI?

”Ne navikavaj ga na ruke, razmazićeš ga. Šta će biti kad bude otežao?“ Svi ste ovo čuli, u proseku 1.246 puta, zar ne? Često mame, da bi što kraće slušale srceparajuće plakanje svoje bebe u krevetiću, pribegavaju ljuljuškanju na rukama. I ja to ponekad radim jer uspem da umirim Filipa, a pritom oboje uživamo i u maženju. Nedavno sam pronašla zanimljivo istraživanje psihologa da se odojče (beba do godinu dana) na ovaj način NE može razmaziti, jer je ono suviše malo da bi umelo manipulisati. Hmmm, zanimljivo…

Dakle, oni objašnjavaju kako beba nikada ne plače da bi vas naterala da uradite ono što poželi, već da je, zaista, to jedini način da vam ukaže na to da je gladna, pospana, nervozna, da su pelene mokre, ali i da želi malo nežnosti i vaše pažnje. A kako tvrde, uzimajući je u ruke vi joj pružate sigurnost i podstičete samopouzdanje. Ona tad oseća tu povezanost s vama i zna da je voljena.

OSTAVITI BEBU DA PLAČE

S druge strane, kada je o uspavljivanju reč, postoji i onaj metod ”ostavi bebu u krevetiću i pusti da plače”, pa ko duže izdrži. Bogami, treba biti od čelika i imati mnooogo strpljenja za ovo. Iako sam ranije odlučno govorila da ću, ako treba, i to raditi kako bi Filip naučio gde se i kad spava – NE IDE! Radije ću svako veče pribegavati novim taktikama. Prosto ne mogu da ga slušam kako neutešno plače, odmah mi zasuze oči. Pre neki dan to sam pokušala i motala sam se pored Nebojše u drugoj sobi kao vinska mušica oko bureta sve dok nije rekao ”dobro, de, idi i umiri ga”. Potrčala sam. Bukvalno.

Dakle, sigurica metod za uspavljivanje ne postoji. Jedino možete da slušate svoje dete i postupate instinktivno, ne obazirući se svakojake savete ”iskusnijih”. Ipak, vi najbolje poznajete svoje dete.

ŠTA JE MENI UPALILO

Najnovija fora mi je aplikacija Baby Sleep Sounds, koju testiram ovih dana. Naime, spustim Filipa u krevetac, jednom rukom pridržavam cuclu a drugom ga ljuljuškam i pustim mu neki od zvukova na mobilnom. Ima svašta, od uspavanki do zvuka usisivača, preko ventilatora i vodopada, do voza na šinama. I RADI POSAO! Eno ga i dalje spava, a ja sam ugrabila priliku da ovo napišem i podelim s vama. Probajte, možda upali…

Pssst, da ga ne probudimo!

OVDE pročitajte sve tekstove iz serijala Mom 2 be i Mom 4 life.

Pratite me i na Instagramu: @marina_maric


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnijevesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: