Mom 4 life: Preživeti prve dane i nedelje…

by | novembar 15, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Sigurna sam da su se i mnoge druge mame, poput mene, koliko god bile spremne za dolazak novorođenčeta, neprestano pitale kako će se u početku snalaziti u novoj ulozi i šta uraditi kada dete zaplače. Prvi dan s bebom, a pogotovo noć (naročito ako je prvo dete u pitanju) može proći divno ili… hm, i ne baš toliko divno. Zavisi od toga da li ste u grču ili ćete pokušati da staloženo odreagujete na bebin plač. Pregršt pitanja, neiskustvo i briga mogu i vas činiti nesigurnim, ali čim se (makar i donekle) uhvati ritam, a beba i roditelji međusobno upoznaju, bojazni više nema. Potrebno je samo vreme i beskrajno strpljenje. I onda avantura zvana roditeljstvo postaje predivna igra, na obostranu radost.

Jedna divna žena, inače psiholog, koja je držala veoma korisna predavanja za trudnice, jednom prilikom je nama „novajlijama“ uputila vrlo ohrabrujuće reči: “Svaki početak je težak, pa i kada je o roditeljstvu reč. Pogotovo ako ste u toj ulozi prvi put. Imajte na umu da ste roditelji onoliko dana koliko je stara vaša beba i da na tom putu morate zajedno učiti jedni od drugih. Nemojte se plašiti i dajte sebi vremena.”

Njene reči često sam ponavljala, posebno u prve dve nedelje Filipovog života kada su me kao struja drmali hormoni, pa se u tren oka rasplačem jer ne znam šta koji plač znači i kako da ga usred noći, mrtva umorna, na najlakši način uspavam. Srećom, Nebojša je uvek (bio) hladne glave i uspevao je bolje od mene da situaciju drži pod kontrolom. Bilo je trenutaka kada bi istovremeno tešio i mene i bebu.

Posebno me zbunjuju oprečna mišljenja stručnjaka. U razgovoru sa drugim mamama sa kojima sam pohađala školu za trudnice, shvatila sam da su i one u nedoumici oko mnogih stvari jer su im patronažne sestre savetovale jedno, u školici smo naučile gotovo suprotno, a naši roditelji su nas podizali na neki treći način. Mislim da je i dalje najviše polemike oko onog – dojenje na zahtev ili uobročavanje na svaka tri sata… Svako tvrdi drugačije i svakodnevno neka nova istraživanja opovrgavaju stara saznanja. Mislim se, dogovor’te se pa da smo mirni. Onda dilema kako suzbiti grčeve, da l’ širi deo švedskih gaća ide napred ili nazad, koliko su te vlažne maramice štetne, jesam li budala što Filipa uveliko izvodim na svež vazduh iako će tek prekosutra imati mesec dana (pedijatri, inače, smatraju da je dete zdravije što je više napolju) i da li ga obući kao sebe ili mu je potrebno navući 32 sloja garderobe, da se ne pre’ladi. Sad mi pada na pamet i ona nova TV reklama za „Rosa školu roditeljstva“, koja potvrđuje kako su se mnoge stvari promenile. „Nekada im se davalo samo majčino mleko, spavale su uvek na stomaku, nisu se šetale pre babina, a uzimati uplakanu bebu značilo je – razmaziti je“.

Sve u svemu, shvatila sam da uprkos beskrajnom edukovanju, čitanju knjiga i upijanju svih važnih i nevažnih informacija u školici za trudnice – nemam pojma! I to je sasvim OK! Mama sam samo mesec dana. Uostalom, sve su bebe drugačije i tek treba da učim o odgajanju i roditeljstvu. U beskraj. I ja od Filipa i on od nas, svojih roditelja.

Imam samo jedan savet za vas. Prijateljski, od srca. Najbolji koji sam u poslednje vreme dobila. Ne slušajte nikoga (dobro, samo JEDNOG pedijatra)! Osluškujte svoje dete i ono će vam samo „reći“ šta da uradite i kako da mu udovoljite. I zapamtite ono s početka – roditelji ste onoliko koliko je stara vaša beba. Dajte sebi vremena…

OVDE pročitajte sve tekstove iz serijala Mom 2 be i Mom 4 life.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: