Mom 4 life: Šta možete uraditi dok beba spava?

by | januar 10, 2017
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Konačno ste uspeli da uspavate bebu, spustili je u krevetac i jedva dišući, na prstima izašli iz sobe. Izvodite svoj „happy dance“ i već smišljate šta biste sve mogli da uradite dok dva mala oka ponovo ne zatraže vašu pažnju… Ja upravo koristim dragocenu priliku dok Filip mirno spava da napišem ovaj tekst, da ne moram baš uvek da se javljam iz treće smene…

Ako i vaša beba ume da spoji „čitavih“ 20 minuta između dva obroka, morate biti dobro organizovane. I uvek razmišljati dva koraka unapred. Dakle, evo osam predloga šta za vreme bebine popodnevne dremke možete da uradite.

Možete (konačno) na miru nešto pojesti. Razumeće me sve mame koje jedu stojeći, onako usput (moja mama kaže „kao na gradilištu“) i to jednom rukom, dok u drugoj drže i balansiraju bebu koja mlatara nogicama. Daj šta daš, samo da se nešto ubaci u kljun… Dakle, iskoristite dragoceni trenutak da klopate k’o čovek, sedeći za stolom. Carski, nema šta…

Rastrčite se po kući. Za kratko vreme možete obaviti svakakve kućne poslove. Dobro, makar i da započnete sa sređivanjem post-apokaliptičnog haosa koji je u međuvremenu nastao. Pokupite igračke, pospremite makar jednu prostoriju (kad beba ponovo zaspi, nastavite), operite veš, sudove…

Istuširajte se. Nisam se zezala kad sam u nekom od prethodnih tekstova napisala da i brzinsko tuširanje moram da planiram. Često koristim „nap time“ za kratko uživanje pod mlazom tople vode, a ponekad uspem i da se isfeniram dok se Filip ne probudi. Kažem ponekad.

Izmlazajte se. Ako je beba zaspala odmah posle dojenja, možete iskoristiti to vreme da se izmlazate jer će vam mleko dobro doći kada sledeći put budete van kuće. Ne zaboravite da se ono može čuvati najviše 24 sata u frižideru, tako da je možda najbolje da ga odmah zamrznete i obeležite datum na posebnoj kesici za majčino mleko.

Nakratko budite online. Odgovorite na sve pozive, sms i viber poruke i mejlove koje niste stigli ranije da pogledate jer ste hranili i presvlačili bebu, umirivali je ili se igrali s njom. Pozovite prijatelje koje dugo niste čuli. Obradovaće se kada vam čuju glas.

Pogledajte epizodu omiljene serije. Taman imate toliko vremena pre nego što se bebac probudi. Podignite noge, uživajte u omiljenom napitku (retka prilika da zaista popijete topao čaj ili kafu) i pustite seriju ili film. Prijaće vam da „pustite mozak na pašu“.

Meditirajte. Ili odremajte zajedno s bebom. Ako vam čak prija da samo legnete na leđa, proteglite se i ispravite kičmu – samo napred! Najvažnije je da se maksimalno opustite.

Prošetajte. Ukoliko ima ko da vam pričuva bebu dok ona spava, prijaće vam čak i kratka šetnja da razbistrite um. Radite isključivo ono što vama prija.

OVDE pročitajte sve tekstove iz serijala Mom 2 be i Mom 4 life.

Pratite me i na Instagramu: @marina_maric


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnijevesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: