Muževno ili ne? Šta vi mislite?

by | avgust 23, 2012

Jasmina Ubiparip, izvršna urednica

A

ko pitate devojčicu uzrasta do pet godina koja joj je omiljena boja, s velikom verovatnoćom možete očekivati odgovor – roza. Da li ta boja sadrži u sebi neki specijalni „sastojak“ koji je čini dopadljivom svima nama sa XX parom hromozoma, ili su devojčice jednostavno navikle na nju zato što su od rođenja okružene predmetima u toj boji (odelce, krevetac, cucla, zvečka… sve je ružičasto)…? Odgovor na ovo pitanje mogu samo da pretpostavim (da je u pitanju test, zaokružila bih „pod B“). Međutim, neosporno je da se roza boja, u našoj kulturi, smatra najženstvenijom od svih boja. I više od toga – roza je simbol devojčica, dok je za dečake „rezervisana“ plava.

Zato sam se pre nekoliko godina prilično iznenadila kada sam primetila da je u trendu da muškarci nose roza košulje. Zapravo, bilo je to prijatno iznenađenje. Jer, pod A: mnogi su (posebno oni tamnije kose i tena) izgledali fenomenalno u roza košuljama. Pod B: činjenica da su muškarci prihvatili „žensku“ boju na neki način je ogledalo promene načina razmišljanja. Vidljivi signal da se brišu granice između onoga što se smatra tipično muškim ili ženskim.

1. Robert Dauni Džunior 2. Zek Efron 3. Mark Ronson 4. Endru Garfild 5. Rajan Gosling

Međutim, izgleda da su ONI sada spremni za sledeći korak – sudeći barem po modnom stilu zvezda sa ovih fotografija. Ali, da li uopšte TREBA da odu korak dalje i da nose odela u paleti boja od ljubičaste, preko roza, do crvene?

Ukratko: Da li biste voleli da vidite svog dragog u pink odelu?

Tagovi: