Jovana nam danas sprema svima omiljeni „Tiramisu“

by | mart 28, 2017

My-sweet-mundo

Upoznajte Jovanu, food i travel blogerku koja trenutno živi i radi u Barseloni. Njeni čarobni i vrlo zdravi recepti odvešće vas u nova prostranstva ukusa. Pridružite nam se u putovanju!

Life is short, eat the dessert first.“
„Život je kratak, prvo pojedi desert.“
Ernestine Ulmer

Oduvek volim Italiju. Nekako na samu pomisao na tu zemlju mi zaigra srce i spremna sam da ovog trenutka uskočim u avion i odem u bilo koji njen grad, da u nekom baru s nogu popijem latte macchiato i izgubim se lutajući nepoznatim ulicama. Ima nečega u tom jeziku koji podseća na pesmu, u vazduhu u kome vlada haos, vika i buka, u njihovim picama i pasti i kremastim i tako neodoljivim slatkišima.
Kažem reč Italija i već osetim miris kafe, one prave, italijanske kafe u kojoj se uživa, kafe sa kojom se ne može meriti nijedna druga. Kafu sam zaista uvek volela, ali ne onu čistu crnu, već sa puno mleka, baš kao taj italijanski latte macchiato koji mi toliko nedostaje. Kada već spominjem kafu, ne mogu da ne spomenem Tiramisu, taj divni kremasti desert, savršeni spoj kremastog maskarponea i piškota sa blagim ukusom kafe. Sama pomisao na njega vraća me u prošlu godinu, u baštu malog restorana u Rimu, gde sam probala najsavršeniji Tiramisu ikada. Nije bio klasično serviran, već u maloj teglici u kojoj su se mogli videti slojevi piškota i krema. I bio je savršen, baš kao i Rim i to toplo veče pred kraj leta.


Pre nekoliko dana sam poželela da napravim svoju verziju Tiramisua kada mi je, nakon što sam napravila Jafa keks, ostalo nekoliko kolačića sa kojima nisam znala šta bih. U stvari, vratiću se još nekoliko dana unazad kada sam, želeći da probam novi veganski restoran, naručila veganski Tiramisu i bila potpuno razočarana njegovim ukusom. Naime, taj Tiramisu je bio toliko sladak da pojela samo dve kašičice od kojih mi je celog dana nakon toga bilo muka. Potpuno revoltirana, odlučila sam da napravim svoju verziju Tiramisua čim mi se ukaže prva prilika. I, kada sam shvatila da mogu da iskoristim ove kolačiće koji su mi bili osnova za Jafa keks, bila sam van sebe od sreće. Vrlo brzo sam napravila krem, dodala i njemu malo kafe, kolačiće potopila u kafu i Tiramisu je za tren bio spreman. A isto je tako brzo i nestao, moram priznati.


Ukoliko odlučite da probate ovaj recept, neće vam trebati puno vremena da ga napravite, a sigurna sam da ćete biti oduševljeni rezultatom. Možete ga služiti u malim teglicama kako bi izgledao još simpatičnije, ili u plehu, kao klasični Tiramisu. Izbor je vaš. Ali, kako god da ga servirate, biće savršeni desert koji će se svima dopasti.

ITALIJANSKI TIRAMISU, TAKO NEODOLJIV I KREMAST
Korica:
Sastojci:
1 šolja indijskih oraha
oko ⅓ šolje meda
1 jaje
½ kašičice ekstrakta vanile
¼ kašičice sode bikarbone
⅛ kašičice Himalajske soli

Priprema:
1. Rernu zagrejte na 170 C.
2. Najpre u blenderu umutite indijske orahe dok se ne pretvore u puter. Puter prebacite u činiju pa dodajte ostale sastojke i sve dobro izmešajte.
3. Testo rastanjite u plehu i pecite od 10-12 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju. Pustite ga da se ohladi u plehu desetak minuta a zatim ga izvucite iz pleha i pustite da se potpuno ohladi.

Krem:
Sastojci:
2 šolje indijskih oraha (potopljenih u vodi oko 2 sata)
¼ šolje javorovog sirupa
¼ šolje espresa
1 kašičica vanila ekstrakta
¼ kašičice himalajske soli
¼ šolje otopljenog kokosovog ulja

Priprema:
1. Najpre indijske orahe stavite u multipraktik i mutite dok se ne pretvore u puter.
2. Dodajte javorov sirup i kafu, pa mutite još malo.
3. Dodajte vanilu, so i kokosovo ulje i mutite dok ne dobijete kremastu masu.
4. Ukoliko vam je potrebno da masa bude još kremastija, možete dodati još malo vode ili kafe, ukoliko želite još jači ukus kafe.
5. Kada je krem gotov, izlomite testo na sitne komadiće i umačite ih u jako skuvanu kafu. Trebaće vam otprilike šolja kafe.
6. Stavite red testa pa red krema, još jedan red testa, pa red krema.
7. Pospite kakaom.

Pratite Jovanu na njenom blogu My sweet mundo

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje