Tema nedelje: Jedno je kad Vedrana kaže, a drugo…

by | septembar 16, 2016
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina „Lepota i zdravlje“

U ponedeljak sam bila na promociji nove knjige Vedrane Rudan „Muškarac u grlu“. Kao što se moglo očekivati, u Delfi knjižari je bila gužva, a mogi moji prijatelji i poznanici su – kad su čuli gde idem – Vedrani slali pozdrave i reči divljenja. U svakom slučaju, ona je žena čije stavove možete da delite ili ne, pisanje može da vam se dopada ili ne, ali morate priznati da je vrlo inteligentna i duhovita. Uz to, ne može se poreći ni da je hrabra.

Dakle, sasvim je dovoljno osobina da joj, što bi stariji rekli, „skinete kapu“ ili, ako ćemo da koristimo tinejdž žargon, kažete „koja si ti carica“. Sigurno je da je veliki broj žena voli zato što „ima petlju“ da o muškarcima kaže ono što one misle, ali iz nekog od bezbroj razloga ne govore. Međutim, ovde je još više vole zbog toga što o hrvatskim političarima, mentalitetu, zabludama, ružnim gestovima, veri… govori bez zadrške.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Brankica Treskavica

Međutim, i Srbija ima ljude koji bez ustezanja govore o našim političarima, mentalitetu, zabludama, ružnim gestovima, veri… ali, nisam sigurna da svi koji aplaudiraju Vedrani zapljeskaju kad pročitaju njihove intervjue ili kolumne. Posebna priča je kada neko odavde kritikuje „ovo ovde“ prilikom npr. gostovanja u „Nedjeljom u dva“ ili bilo gde drugde, ali „na teritoriji Hrvatske“. To je, već, greh bez presedana, a sve opaske i kvalifikacije zbog kojih se kliče Vedrani – kad ih izgovore građani ove zemlje – proglašava se vrhunskom izdajom. Uzgred, danas je sasvim svejedno gde ćete nešto reći, jer će ta informacija zahvaljujući internetu za par minuta biti dostupna celom svetu. Naravno, pod uslovom da neko iz tog sveta hoće da čita ono što mi želimo da saopštimo.

Dok sam, posle promocije, razmišljala o ovome što sam upravo napisala, naišla sam na twit – Nije sloboda govoriti šta misliš, sloboda je govoriti šta hoćeš. Ne znam da li je njegov autor, inače vrlo inteligentan i duhovit mladić, inspiraciju dobio na promociji (videla sam ga J), ili negde drugde, ali vredi razmisliti o ovoj konstataciji. Niko od nas ne može znati šta bilo ko na ovom svetu, u nekom trenutku, misli ili oseća (možemo samo da verujemo), ali možemo da budemo sigurni da je Vedrana Rudan slobodna, jer zaista govori šta hoće.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: