Tema nedelje: Zašto FB čestitke ne smatram pravim čestitkama?

by | 24 aprila, 2017
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina „Lepota i zdravlje“

Nedavno sam otvorila FB profil, ali to je već posebna priča, o kojoj ću drugi put. Uglavnom, prošle nedelje je prvi od mojih FB prijatelja slavio rođendan. Počelo je tako što sam u telefonu videla poruku, kojom mi je FB rekao da je njemu tog dana rođendan. Nešto kasnije, kad sam uključila kompjuter, na monitoru se pojavila informacija – danas mu je rođendan. Dobro, shvatila sam „rođendan je“, ali sam – kao što to već dugo činim – čestitku poslala petnaestak minuta posle ponoći. Od kad se FB odomaćio, čestitke šaljem u „sitne sate“, naravno ako sam sa slavljenikom dovoljno bliska da mogu da mu pišem u to doba. To je način da pokažem da sam se setila tog datuma, a ne da sam – kad mi je FB naredio da čestitam – kliknula srdašce ili napisala srećnoooo.
Uzgred, eto primera zašto volim Instagram, a ne FB. On me ni na šta ne podseća, ne trera me da gledam šta rade i o čemu razmišljaju prijatelji mojih prijatelja, već se sve svede na sadržaje koje sam sama odabrala.

Možda ću zvučati staromodno, ali meni ta rođendanska priča na FB deluje besmisleno. Znam da je tempo takav da ćemo – kako je krenulo – od silnih obaveza uskoro zaboravljati i kad smo mi rođeni, ali draže mi je i da mi neko čestita rođendan deset dana posle pravog datuma, uz ono „izvini, zaboravila sam, a znaš da bih“ nego da mi šalje cvetiće i prigodne „stiekere“ samo zato što FB kaže „tvom prijatelju je danas rođendan“. To ne priznajem, a još je zanimljivije kad se pogleda spisak onih koji upućuju čestitke. Među onima koji su tom mom prijatelju napisali nešto prigodno bilo je i onih koji ga znaju na „ćao“, ali i onih koji su, kad god su bili u prilici, učinili sve što je u njihovoj moći da on ne sarađuje s firmama u kojima su oni.

Dakle, da nije termina „FB prijatelji“ ni u kom slučaju se ne bi mogli svesti pod – prijatelji.
Sad ponovo moram da napravim poređenje sa Instagramom… Tu se stvari zovu pravim imenom. Nema „prijatelja“ već su tu „pratioci“ iliti „foloveri“. To što se meni dopadaju nečije fotografije ili nekome moje nema nikakve veze sa prijateljstvom, a kad je već tako – zašto bismo tu reč pominjali. Prijateljstvo je suviše vredno da bismo taj pojam devalvirali.

Dok ovo pišem, pade mi na pamet da mi je za par dana rođendan. Nadam se da mojim prijateljima, poznanicima, kolegama, saradnicima… neće pasti na pamet da mi „smajlija“ ili „stiker“ sa rođendanskom tortom pošalju na FB. Tu je „staro, dobro telefoniranje“, pa viber, SMS, WhatsApp… Što bi rekli – malo li je…

OVDE pročitajte tekstove  iz serijala TEMA NEDELJE.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje