Na terapiji: Muškarac koji me je ostavio bez daha!

by | jun 22, 2017

U večernjoj šetnji Štrandom upala sam u publiku mini koncerta omiljenog novosadskog ženskog benda Frajle. Bilo je tek devet i u publici je bilo mnogo parova ali i roditelja sa decom. Za tili čas šarmantni kvartet je podigao atmosferu i masa se zatalasala, zapevala i zaplesala. Ali ne svi. Bilo je očigledno: samo žene i deca.

piše: Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica magazina “Lepota&Zdravlje”, specijalista zdravstvene psihologije

To sam zaključila posmatrajući jednog fascinantnog muškarca sa svojom ekipom koji je bio ispred mene i po svemu bio “muški izuzetak”. Sve vreme je đuskao, zabavljajući dvoje male dece koju je naizmenično podizao i držao na rukama i ramenima. Starijoj devojčici je predano izigravao kavaljera i plesao sa njom. Povremeno je stizao da zagrli i poljubi suprugu i da sestri (mislim da je bila sestra) nabaci “petaka” kad bi krenuo njegov omiljeni hit. Kakav muškarac, pomislila sam?! Vazduh oko njih je vibrirao, deca su se smejala, žene su se njihale u ritmu muzike, a on nije skidao osmeh, preplanula koža mu je bila orošena znojem. Prešla sam još jednom pogledom po masi i shvatila sa žaljenjem da je on, jedan jedini – takav. Ostali su stajali mirno kao na parastosu, premeštali se sa noge na nogu i polako ispijali pivo. Poneki bi zagrlili svoju lepšu polovinu i diskretno pogledavali na sat.

Pročitajte i…Na terapiji: Sve ostaje u porodici

Zašto se naši muškarci ne raduju, zašto ne mogu da se opuste u devet uveče već tek u dvanaest kada popiju dovoljno alkohola i zašto ne ispoljavaju emocije?
Kada sam studirala psihologiju i kao klinka iz knjiga učila o svetu, niko nije govorio o drastičnim razlikama između polova kada je u pitanju emotivni život. Da li je bilo politički nekorektno pričati o polnim razlikama u sferi emotivnosti te su naučnici odbili da idu u tom pravcu? Ipak, u tom pravcu je krenula popularna psihologija i obogatila se na tezi da su “žene sa Venere a muškarci sa Marsa”. Nikakvo čudo – život to pokazuje. To smo shvatile i šta je korak dalje?

Korak dalje je promeniti stanje stvari u decenijskim naporima da svoje sinove vaspitavamo da umeju da zaigraju i da puste suzu. Zašto je to važno? Zato da ne bi bili osuđenici u razmeri 9:1, žrtve saobraćajki u svojim mladim godinama u razmeri 8:2, alkoholičari u razmeri 6:1 – u odnosu na žene. Da bi bilo bolje i njima i nama sa njima.

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.