Categories Blog

Na terapiji: Da li možemo postići sve?

Nedavno je jedna žena na FB napisala “Postoji li aplikacija za gašenje svetla?” Mogu da zamislim koliko je bila umorna. I mogu da zamislim da je poslednja stvar koju je trebala da uradi bila da proveri poslovne mejlove a zatim da ustane iz kreveta i ugasi svetlo. A to više nije mogla. Sigurno ste bili ponekad toliko umorni da ste zaspali u odeći, da niste skinuli šminku, da niste spustili roletne, doneli čašu vode na noćni stočić, ugasili svetlo… Iako to uvek radite. Hm… ne mislim na onaj umor nakon burnog noćnog provoda.

Piše: Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica magazina “Lepota i zdravlje”

Nego nakon radnog dana, dana u kom ste ujutro spremali deci doručak, jurili na posao, pa u kupovinu, kuvali, bili na roditeljskom, vozili decu na plivanje i u muzičku školu, proveravali domaće zadatke, pripremali prezentaciju za sledeći dan. Mislim na te dane. Često sam u prilici da govorim ženama i sa ženama – na panelima, konferencijama, da pišem u svojim kolumnama, u magazinu. I malo me je sramota kada kažem ili pišem o tome kako vežbam ili čitam ili gledam nove filmove. Kako imam vremena za sebe. Ja sam u životnoj fazi kada su mi deca odrasla i mogu više da se posvetim svojim interesovanjima, a moj posao je toliko lep da sve što sam pomenula smatram i svojom poslovnom obavezom. Ipak, nadam se da je to donekle utešno za sve mlade žene kojima upravo sada jeste najteže jer su u periodu i kada grade porodicu i karijeru. Definitivno, nikada nije teže. Nikada vam ne treba više vremena, više energije, više odricanja, više strpljenja. Kada sam bila u tim godinama, dešavalo mi se da ne stignem godinama da pročitam ozbiljnu knjigu. Tek kada su mi deca bila u višim razredima osnovne škole mogla sam da računam da ću iskoristiti mesečnu fitnes članarinu. Nije da nisam bila aktivna, trčala sam za decom, trčala sam na posao…

Zaposlene majke koje govore da se sve može stići, ili imaju odraslu decu ili imaju ogromnu pomoć porodice ili imaju poslugu. Nema četvrte opcije. Te žene frustriraju druge žene i stavljaju ih u poziciju da o sebi misle kao o nedovoljno sposobnima. A ne možemo nikada sve stići. Postavljanje prioriteta: zdravlje-deca- posao na prva tri mesta bez preteranog žala zbog malo vremena za provod, druženje, kulturu, putovanja… može jedino pomoći. Da budete zdrave, odmorne i da se radujete svakom novom danu. A ukoliko nemate obaveze oko dece, otvorite se prema svim iskustvima koja vas privlače i uživajte u svemu što život može da vam pruži – ceo svet je vaš!

Pročitajte i…Na terapiji: Nije tako bilo, Vronski!

Pročitajte i…NA TERAPIJI: Oni koji ćute i oni koji govore

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA