Na terapiji: Lažni ljudi

by | februar 13, 2018

Dok sam sedela u frizerskom salonu i čekala da me frizerka isfenira gledala sam, ne baš sa mnogo razumevanja, kako druga frizerka radi produžetke i umetke plavokosoj dami. Onda sam se ukorila: zašto je ulepšavanje koje ja radim više u redu od onog koje radi neko drugi? Samo zato što je češće – to nije nikakvo opravdanje. Svakom je potrebna određena doza mimikrije i skrivanje sopstvenih loših izdanja ili loših aspekata sebe. Ali sebe razumela, a nju ne razumem. I ne podržavam. I mislim kakva “lažna” žena! Dobro, korigovala sam se.
Ali, pitam se – da li empatija umire?

Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica magazina “Lepota&Zdravlje”

Kažu da mame koje dok guraju bebe i sede na klupama dok se oni igraju, ne gledaju u decu već u telefone. Kažu da mame koje imaju botoks ne mogu da naprave adekvatne emotivne izraze i pokažu deci pravo lice osećanja na osnovu čega bi deca učila da razvijaju razumevanje tuđih emotivnih stanja. Kažu da ljudi koji su se posvetili radu na sebi, meditacijama i duhovnosti ne pričaju ništa osim o sebi i svojim isceliteljskim iskustvima.

Istovremeno na polju psihoterapije sve više pažnje dobija pravac koji se, u prevodu zove, terapija usmerena saosećanjem – CFT (commpasion focused therapy). Saosećanje pruža terapeut klijentu a onda ga uči kako to isto saosećanje da pruži sebi kada se oseća usamljeno, povređeno, uplašeno. Jer sve je manja verovatnoća da će ga osim što ga uputi sebi dobiti od nekog drugog. Svi su zauzeti. Pod pritiskom. Pod stresom. Ko može još da misli o drugima i udubljuje se u njihove motive, u njihove “pro et kontra”? Takva su vremena.

Tara Brach majndfulnes ekspert čije divne meditacije možete slušati na www.tarabrach.com, nas podseća na vrlo koristan način na koji možemo gledati na druge. Kada kao miroljubivi šetač prođete pored pas koji besno laje na vas bićete ljuti i rezignirani. Ali ako sledeći put kada bacite pogled na njega i vidite da mu je noga uhvaćena u klopku i krvari, istog trenutka ćete osetiti sažaljenje. Tako je i sa ljudima. Kada se setimo da je svako od nas – ljut, nezadovoljan, neprijatan, težak – takav jer ga je nešto bolno iz njegove prošlosti učinilo takvim, lakše ćemo s time izaći na kraj. Bolje ćemo ga razumeti, a možda i saosećati.

Pročitajte i… Na terapiji: Pogledaj u njegove oči

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Tagovi:

top