Na terapiji: Šta je vaš smisao?

by | mart 28, 2018

Provela sam vikend, i subotu i nedelju od 10h do 17h na seminaru koji se bavio temama smrti i smisla života. Naš predavač iskusni psiholog i psihoterapeut Vladan Beara, pričao nam je, prvi dan, o tome kako i zašto se dešavaju egzistencijalne krize a potom, sledeći dan, kako možemo iz njih izaći. Napolju je sunce topilo sneg i krovovi su blistali.

Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica magazina “Lepota&Zdravlje”

I sama smrt može da ima različita značenja za različite ljude a kako tek život i smisao života mogu uzeti razne oblike! Da ostavimo sada smrt po strani, jer nam već i život može doneti dovoljno izazova. Jedna od njih je razumevanje sopstvene svrhe i smisla življenja. Nekima je smisao da opstanu. Nekima da se igraju ili uživaju. Drugima da vole i budu voljeni. Zatim, da uspeju i budu moćni. Pa,  da steknu i mnogo imaju. Drugima da ostvare svoje potencijale i otkriju životnu misiju. Ili da stvaraju lepotu ili da pomažu drugima. I, na kraju, iako sigurno ima još mnogo različitih “smislova”, svi smo se složili da je život najjednostavniji onima kojima smisao daje ono u šta duboko veruju. U Boga. Ili neku “veliku ideju” – Zakon privlačenja i sl. Kada verujete da postoji sistem i poznajete njegova pravila – život je neuporedivo jednostavniji. Ali, moramo imati na umu da vera ipak nije istina i da nije svačiji izbor. A čak ni tada nije uvek lako. Čak ni duboko verujući ne mogu lako da se pridržavaju svega što nalažu “10 zapovedi”. Teško je.

Nikome nije lako ali kao što je jedan filozof rekao: “Pa, ako vam je toliko teško – vrata smrti su uvek otvorena.” Ipak, većina nas se odlučuje za život i on bi nam bio lepši i lakši kada bi imali mogućnosti da razmišljamo čime ćemo da se rukovodimo u životu. Lepotom, vrlinom, bogatstvom ili uživanjima? Jer sve što ne šteti drugima i nije na račun drugih je legitimno.

U Beogradu je trenutno prava je pomama u vezi dolaska svetski poznatog motivacionog pisca i govornika Nil Donalda Walsha (“Razgovori sa Bogom”). On kaže da naš život nije priča o tome šta mi želimo sada, šta nam je potrebno i šta je najbolje za nas. Po njemu, naš život je više priča o svim životima sa kojima smo došli u vezu. Našom decom, svim partnerima, kolegama, rođacima pa i prolaznicima. I onom šta ste smo mi učinili za njih. A kada ne možemo ništa, sve nam je preteško i mislimo da nam nešto jako treba, učinimo to isto – za druge. Odlično zvuči! Pa, da li je to pravi odgovor? Nije. Ništa nije pravi odgovor za sve. Postoji puno pravih odgovora. Bilo bi lepo naći ih na vreme a i ako ih ne nađemo, lepo je i tragati za njima – u miru.

Šta je vaš smisao?      

Pročitajte i…Na terapiji: Lažni ljudi

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

 

Tagovi:

top