Na visokim potpeticama: Kad se tikva pokondiri

by | februar 21, 2017
Na visokim potpeticama: Kad se tikva pokondiri

Pokondirenom tikvom smatram osobe koje su od svog lika, ponašanja i govora stvorile karikaturu, glume finoću koju ne poseduju, a čim se domognu nešto novca pokušavaju da kupe ugled i preko noći kafu zamenjuju čajem u pet. Zvuči li vam poznato? Što je kriza u društvu veća, snobovi niču kao od šale. U jednoj malenoj zemlji na brdovitom Balkanu, tamo gde se azbuka do pola sriče, sve je više pomodarki kojima iz Luj VitonE tašne viri pedigrirano kuče.

Modni aksesoar Paris Hilton

Vele, videle da je ono modni aksesoar Paris Hilton, pa i sebi nabavile jedno da upotpune modnu kombinaciju. Sterijine Feme podigle nos, bradom paraju oblake, od glave do pete na njima zalepljene marke, ma sve prvoklasno, pravi nobles, samo ih odaje primitivnost koju sa čela ne mogu da odlepe.

Osim u ponašanju, pokondirenost je izražena i u jeziku. Jezik je zagađen neosnovanom upotrebom reči stranog porekla, jer pobogu, zašto bi na prostom srpskom rekle – idem na pauzu da popijem kafu, kada se jednostavnije i modernije može reći – idem na kofi brejk. Sa gramatikom maternjeg jezika nisu baš u ljubavi, ali to ih ne sprečava da na društvenim mrežama okače neki dubokoumni citat, a ako morate svaku treću reč da potražite u rečniku, ubole su poentu.

Bez manira i gladnih očiju, nekadašnja teta Milanka, sada je promenila lični opis i insistira da je zovemo Milana. Kada frau MilanKa ode u inostranstvo, kaže, stranci imaju problem sa izgovorom njenog imena. Odlučila je da se prekrsti jer novo ime više pristaje njenoj gospodskoj prirodi. MilanKa je apsolutno u trendu: jede samo hranu bez glutena i kao odrasla je na kokosovom mleku. Teta MilanKa?

Kecelja upraljanu brašnom

Ona teta MilanKa koja se nije odvajala od šporeta?  Kecelju upraljanu brašnom nikada nije skidala. Pravila je najukusnije vanilice i čitavo dvorište mirisalo je na njena peciva. Međutim, ona je sada (Beo)građanka, živi u Beooogradu i prisustvuje svim važnim iventima i fešn vikovima. O kuvanju i vanilicima više ni traga, samo skupi restorani, samo čanel stvari, ali džaba kad teta MilanKa supu i dalje srče.