Nikad zadovoljne svojim izgledom – a zašto?

by | septembar 2, 2016

„Previše debela za pistu! Nabila 30kg viška! Ponovo anoreksična!“ Da li i vi spadate u kategoriju žena koje nisu nikad zadovoljne svojim izgledom, koje se večito preispituju, upoređujući se sa drugim ženama i reagujući na kritike dobijene na račun izgleda? Kao da nije dovoljno što smo rastrzane između privatnih i poslovnih obaveza, samo nam je još falio pritisak da izgledamo, ne dobro, već sjajno u svakom trenutku i u svakoj prilici. 24/7.

Piše: Ivana Ćirković,  menadžer u KickStart.rs i autor OrganVlasti.com (Foto: Privatna arhiva)

Piše: Ivana Ćirković, menadžer u KickStart.rs i autor OrganVlasti.com (Foto: Privatna arhiva)

Znate o čemu govorim. Taj konstantni pritisak da smo tip top u svako doba dana ili noći, da više nije dovoljno biti „samo“ dobra devojka/supruga/majka, već treba i da kuvamo i izgledamo jednako dobro i savršeno. Naročito ako smo se tek porodile. Pa, samo pogledajte lifestyle magazine, sajtove i naslove kako hvale žene/majke/kraljice koje su „pokazale svima“ šta znači biti žena i izgledati sjajno i kao mama i nakon 30-te, 40-te, 50-te…

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Nekako, postalo je opšteprihvaćena norma da današnja žena mora izgledati na određen način i dostići te neke nerealne standarde tako rasprostranjene u današnjoj kulturi. Od mršavica do zanosnih oblina i tako u krug, nametnuto nam – što od drugih, što od sebe samih – da pokušamo da dostignemo taj neki bombshell kalup koji je u trendu iako je istina da niko ne izgleda kao svi ti modeli i javne ličnosti sa naslovnica – pa ni one same.

Gigi Hadid, Selena Gomez, Jennifer Garner, Amy Schumer, Chrissy Teigen, Kim Kardashian, samo su neke od poznatih ličnosti koje se svakodnevno susreću sa ovim problemom i kritikama na račun izgleda. Od toga da su se neumereno ugojile, do toga da izgledaju previše seksi za nekog ko se tek porodio, osude i ružni komentari kojima su izložene samo se gomilaju, mediji to prenose i tako se dolazi do začaranog kruga gde se vi i ja, čitajući sve to, neminovno zapitamo „Da li ću ikada izgledati dovoljno dobro?“, ma koliko da smo jake i sigurne u sebe.

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Živimo u svetu u kojem jedni drugima govorimo/namećemo šta treba da jedemo i kako da izgledamo, gde jedni drugi osuđujemo iako se ne poznajemo, umesto da jedna drugoj budemo podrška i potpora.

Čak su i mene nedavno pitali u čemu je tajna mog izgleda, budući da sam majka troje dece, a izgledam kako izgledam, kao da jedno isključuje drugo. U svetu u kojem se isuviše bavimo površnim stvarima, trebalo bi da radimo na tome da budemo srećne i zadovoljne onakve kakve smo – jer, to je moj recept za tajnu dobrog izgleda.

Prihvatimo i prigrlimo svoje vrline i mane, kritike i fotošopirane naslovnice ostavimo po strani; uživajmo u sebi i onome što jesmo – nema boljeg načina da izgledamo i osećamo se sjajno, zar ne?

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Tagovi: