Categories Blog

Norin dnevnik: A ovo mora da je predivna ćerka

A, ovo mora da je predivna ćerka… Da li ste ikad zbog jedne rečenice pomislili da ste žrtva zavere? U mom slučaju bila je to rečenica „Napravi limunadu“. Evo zašto. Razrezala sam limun. Stavila čašu na sto. Uzela kafenu kašiku iz fioke i ugurala je u polovicu limuna. Zavrnula je par puta iznad čaše tako da iscuri malo soka. Moja majka koja je bila pored, zauzeta razvlačenjem kora za božićni kolač, nije mogla da sakrije iziritiranost – Kako cediš taj limun – ispalila je ko iz topa – tako radiš i sve ostalo! Bilo mi je neugodno. Kao da je mogla da vidi kroz mene iako sam kući dolazila jednom u šest meseci. Cediljka za limun u to vreme jeste bila na listi stvari koje više nisam umela da primenim.

Autor: Nora Šaponja Žunjić

To nije problem o kojem se priča. Godine nakon diplome do ranih tridesetih izmiču diskusiji. Nisu tema kao što su to tinejdžeri ili žene koje žure postati savršene. Drugim rečima, ako spadate u one koji bi, grabeći prema 30-toj, već trebalo da su „svoji ljudi“, najviše što možete očekivati je komentar majčine drugarice u prolazu – A, ovo mora da je vaša predivna ćerka…
… Stavili biste ruku u vatru da se niste vi promenili. Kao da vas nije bilo dve sekunde, a u međuvremenu je prošlo deset godina…. Ali, nije tako! Još juče ste slavili poslednji ispit sa drugaricama koje su sad – trudne. Na kafi vas iznenađuju koliko su prilagođene, kako su neprepoznatljive, kao da su već pre toga bile majke – Deca plaču, znaš? – kažu vam.

Scena se uduplava, utrostručuje, u gradu nailazite na one koji znaju lika, imaju tog lika, lik će da im sredi… jednom rečju na one koji su se bavili jedinim važnim pitanjem dok ste vi iz učionice trčali u pekaru… Očigledno vaša greška što vam tada ni u malom mozgu nije bila slika HR direktorke koja s druge strane stola, sa crvenim karminom preko tankih usana, proučava vaš CV.
Stan ste iznajmili, ali u njemu osećate nemir. Kao da biste nešto uradili a ne znate šta, možda pročitali nešto, ali knjigu niste pipnuli mesecima. Vreme curi. Kako da uređujete stan, kupujete slatke šolje za kafu kad uopšte nema vremena? U kafiću vam čaj serviraju sa keksićem, limunadu iz visoke čaše, i zbog toga vam na pamet pada sumorna ideja: ljudi izlaze u kafiće da bi pobegli od haosa u svojim kućama…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA