Norin dnevnik: Koferu, otvori se!

by | maj 22, 2018

Nisu svi problemi rešivi dok pucnete prstom. One koji vam govore da jesu zapravo uopšte nije briga za vama, jer da jeste, ne bi pisali savete tipa „kada se pakujete osnovno pravilo je da vam se svaki komad garderobe koji ponesete slaže sa ostalim komadima“… jer će se vaše pakovanje tada pretvoriti u slaganje Rubikove kocke, a gde je tu radost?

Aha, smeši mi se Berlin. Ali, još bliže, smeši mi se moj kofer. Prazan. Ono šta u njega u narednih 48 sati potrpam odgovoriće na mnoga pitanja. Kao prvo, kako će tamo da mi bude? Kao drugo, da li sam i koliko naučila iz prethodnih godina pakovanja? I treće, mogu li da funkcionišem pod pritiskom?

Kako će tamo da ti bude? – čudi se Nataša. – Zar je moguće da bi dopustila da ti manjak neke krpice pokvari doživljaj nove zemlje, kulture, energije?
– Da, Nataša, tužna istina je da ja zaista jesam tako „površna“- odgovaram ozbiljno i bez trunka ironije dok pokušavam da odlučim da li ću da ponesem svoju Skagen ogrlicu ili Bi Žu.
Jer, verujte mi, jedina gora stvar od toga kakva ste osoba je odlučiti to ignorisati. Recimo, da upotrebim Natašin metod i zgrabim prvih pet stvari koje mi padnu pod ruku i onda šetam tako „nedovršena“ Krojcbergom, osećala bih se loše i naposletku bih se pitala – Šta mi bi? Zašto sam odustala od pakovanja? Jeste, iscrpljujuće je da stanete pred ogledalo i isprobate ceo ormar, ali šta ako je to jedini način da uistinu budete zadovoljni rezultatom?

Tako je, život nije fer. Ali, oni uspešni ne beže od karata koje su im dodeljene već guraju dalje. Recimo, Kler Vajt Keler. Zamislite da su vam poverili zadatak da kreirate kraljevsku venčanicu… A, opet, Megan Markl je ušetala u crkvu sa venčanicom koja je izgledala kao da je neko na njoj radio predano, mesecima – sa ili bez treme.
Ali, da vas utešim, s godinama, ako ste baš uporni i poštujete svoj integritet, stvari postaju lakše. Naučite. Zato ja, dok sam još hladne glave, uvek spustim par stvarčica u kofer jer znam da ću poslednje veče sumanuto trčati po radnjama tražeći nešto, neke patike, neku haljinu, nešto… što mi, valjda, dođe kao amajlija.

I na kraju, da srušimo jedan mit. Pakujte se ekonomično i pragmatično – sigurno ste čuli. Ali, pitam ja vas, ako je to jedino pravo putovanje na koje idete (sa sve vodičem i ukočenim vratom), i o kojem maštate cele godine, koliko je uopšte logično da želite ekonomično i pragmatično?
Pa pobogu, niste tajni agent u doba hladnog rata da vam treba samo kišni mantil, vi ste žena koja treba da okači slike na Instagram. I nemojte da vas iko ubedi u suprotno.

 

Tagovi:

top