Novi beauty must-have: BB krema

by | novembar 28, 2012

Jasmina Ubiparip, izvršna urednica

Z

nate li šta je BB krema? I kakvu “beauty čaroliju” obećava ovaj novi proizvod, koji je trenutno hit u svetu?

Iako na sto naše beauty urednice gotovo svakodnevno pristižu raznovrsni novi kozmetički proizvodi, priznajem, za BB kremu saznala sam tek nedavno. Pažnju mi je privukao komentar jedne veoma negovane dame, koja radi za poznatu kozmetičku kuću: “Na licu imam samo BB kremu” kao i odgovor njene sagovornice: “Neverovatno! Vidi se da ste našminkani, ali opet, vaše lice izgleda tako prirodno…”

Teška večernja šminka odgovarajuća je u situacijama kojima je i namenjena – dakle svečanim i večernjim, ali tokom dana sve mi želimo ono što je pomenuta dama postigla upotrebom BB kreme: da izgledamo negovano, da ujednačimo ten i prikrijemo nedostatke, a opet da delujemo što prirodnije.

Dakle, da vidimo: u čemu je tajna BB kreme (eng. blemish balm ili beauty balm)? Šta ona može da učini za našu kožu?

BB krema je najsličnija toniranim kremama, međutim, za razliku od ovog tipa proizvoda (koji je, u suštini, kombinacija hidratantne kreme i pudera), BB krema sadrži i mnoštvo drugih sastojaka. Dakle, pored hidratacije i prikrivanja nepravilnosti , BB krema pobrinuće se i da nahrani vašu kožu, pruži joj zaštitu od UV zračenja, postigne anti-ejdžing efekat, da joj sjaj, zaštiti od štetnih uticaja okoline… Sve to, naravno, u zavisnosti od potreba vaše kože i vrste BB kreme koju ste izabrali.

Upravo je multifunkcionalnost ono što je ovaj proizvod učinilo tako popularnim u svetu. Jer, u teoriji, BB krema štedi vreme i novac. Umesto da kupujete, i svakog jutra nanosite hranljivu kremu, hidratantnu kremu, antiedžing kremu, kremu sa SPF faktorom, tečni puder itd., dovoljno je da nanesete BB kremu i da vaša koža dobije sve što joj je potrebno.

Da li to znači da pre BB kreme ne treba da koristimo ni svoju uobičajenu kremu, koja hrani i hidrira kožu? Iskreno, nakon više od decenije te vrste nege, ne bih mogla da zamislim “jutarnju beauty rutinu” bez kreme koja prija mojoj koži. “To zavisi od vašeg tipa kože”, rekla je dama čiji je savršen ten na mene ostavio tako jak utisak. “Recimo, ja prvo nanesem hidratantnu kremu, pa nakon toga BB kremu.”

Naravno, ne postoji vrsta proizvoda koja bi odgovarala baš svima, niti svi imamo iste beauty navike, ali u vremenu kada su nam i svaka minuta (ali, nažalost, i svaki dinar) dragoceni, ono što BB krema obećava čini je vrlo privlačnom.

Da li ste već isprobali ovu vrstu kreme? Ako jeste, molim vas, ostavite komentar kao korisnu smernicu za ostale čitateljke!

P.S. Istražujući detalje o BB kremama, naišla sam na podatak da kozmetičke kuće Chanel i Olay sada lansiraju i CC kreme (color & care)! Ali, o tome, neki drugi put…

Tagovi: