Ona gorda, on pun predrasuda

by | jun 14, 2012

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

I

li beše obrnuto. Vrag bi ga znao. Svejedno, ishod je isti. Ćutanje i zatišje. A sa druge strane žice oboje kidaju svoje nerve i netremice gledaju u telefon. Ništa im ne polazi za rukom jer nema koncentracije. Sede sami, jer za društvo nisu. Ako i odluče da im ništa nije i izađu među ljude ili ćute ili samo o onom drugom pričaju. Sto puta ponavljaju jednu te istu priču sve se nadajući zračku svetla na kraju mrkog tunela u kome robuje njihov um. U svakom slučaju, od sagovornika traže saglasje. I tako sve dok jedno od njih dvoje ne popusti ili više ne može da izdrži pritisak od koga pršti para u glavi, kao na ekspres loncu.

A u čemu je problem?!

Pa, u tome što ne pričaju! Nisu jedno drugom potpuno jasno rekli šta i kako žele, kakve su im namere i očekivanja. Da, opet ta glupa očekivanja koja sve pokvare! A sve je moglo biti drugačije, samo da su bili otvoreni. Doduše, ona i jeste, ali je on očekivao da ona sama predoseti i pretpostavi. A kako ona može da zna ako joj on ne kaže?!

Pa, nema kuglu da gleda u nju!

Možda je ona i mogla da pita ali se nije setila. Možda je on mogao da kaže da je želi samo za sebe ali nije imao dovoljno samopouzdanja. Niti je ona glupa, niti on ima i jedan razlog da ne bude siguran u sebe. Gordost im ne da da uzmu za sebe onoliko koliko mogu i žele.

Pravimo greške iz straha, a ponos nam ne da da skinemo taj teški oklop sa sebe i otkrijemo svoje pravo lice.

Sinoć nisi bila tu…

I onda, umesto da je lepo pozove telefonom da što pre razjasne situaciju i reše problem, on joj šalje sms. Korak napred, dva koraka nazad. Komunikacija je štura, nedorečena i distancirana, sa puno bojazni i odstupanja. A hteli bi jedno drugo da pokidaju od besa, želje i strasti. Po vremenskom razmaku u stizanju poruka tačno se može osetiti strah onog drugog i gde je suština problema.

On je ljut što je otišla, ona razočarana što je nije sačekao.

A nije da nisu odrasli ljudi. I nije da ne znaju šta hoće. Al’ strah je veći. Ko prvi uspe da ga savlada i proguta ponos, na kome počivaju sve naše greške i porazi poneće titulu spasioca veze.

Kažu da se niko još nije udavio gutajući svoj ponos.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: