Categories Blog

One light shot: Jednostavan recept za zdrav i ukusan mafin sa bundevom!

Ovaj recept je zdrav, jednostavan  za pripremu, bez šećera i  mlečnih proizvoda, i pravi izbor za jesenje dane! Pošto je sezona bundeve, hajde da je iskoristimo. Upotrebite je kao fil ili nešto drugo u skladu sa vašim ukusom. 

Piše: Milica Đorđević, autorka gastro bloga “One light shot”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sastojci:

10 kašika speltinog brašna

10 kašika heljdninog brašna

1/2 kašike praška za pecivo

2 kašike kokosovog ulja

1 kašičica maslinovog ulja

3 kašike ječmenog slada ( ako nemate, može i med)

2/3 šolje mineralne vode

2 šolje rendane bundeve

2 kašike rogača

1 kašičica cimeta

2 kašike mlevenih orašastih plodova ( orah, badem)

2 kašike seckanih orašastih plodova ( orah , badem)

po želji semenke ili suvo voće

Privatna arhiva

 

Priprema:

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. U dubokoj posudi pomešajte oba brašna, dodajte prašak za pecivo, 1 kašiku ječmenog slada i kokosovo ulje. Kada se masa malo poveže i brašno upije tečne sastojke dodajte polako mineralnu vodu dok ne dobijete testo koje se ne lepi. Najbolje je da ovo uradite rukama jer ćete tako dobro oceniti kada je gustina testa zadovoljavajuća. Ako vam se desi da je previše lepljivo dodajte još brašna, samo polako i ne možete da pogrešite. Formirajte loptu i uvijte je u najlon da odmori. Za to vreme izrendajte bundevu pa joj dodajte: 2 kašike slada, cimet, rogač, maslinovo ulje, mlevene i seckane orašaste plodove. Ovde dolazimo do kreativnog dela pa fil možete obogatiti suvim voćem, nekim džemom, komadićima crne čokolade, a ako nemate orahe možete staviti suve pšenične klice i mleveni lan.

Kada ste sve pripremili uzmite komad pek papira dimenzija 28×42 cm i na njega oklagijom razvijte testo, što tanje i pravilnije kako bi dobilo oblik pravouganika. Videćete kako je testo fino za rukovanje, ako vam negde fali deo lako možete cepati višak i dodavati. Kada dobijete koru debljine 3-4mm na nju ravnomerno rasporedite fil i finalno, urolajte pitu tako što krećete od šire strane. Dobijate jednu veliku rolnu koju delite na 12 komada širine oko 3cm pa ih tako isečene ređate u modle za mafine. Poželjno je da imate silikonske modle da ne bi morali dodatno da stavljate ulje. To je to, pravac rerna, ako vam je mnogo jaka u početku malo smanjite temperaturu. Sve se peče oko 30-35 minuta, a na pola pečenja možete četkicom da premažete odozgo uljem. Ubrzo će vam dom zamirisati na jesen, rolnice možete jesti i sledeći dan ako uopšte neka preživi.

Savet plus

Moja preporuka vam je da ih pravite uveče za ujutru jer su lepše kada se prohlade dobro.
Posto su sastojci krajnje jednostavni može se čuvati više dana u staklenoj tegli, čak i zamrznuti dok je sveža. Ovo može biti idealan doručak, uz kafu, čaj ili popodnevna užina kada želite nešto slatko i zdravo. S obzirom da ovo nije ekstremno slatko, možete dodatno napraviti preliv od kašike slada (ili meda), kašičice kakaoa i par kapi arome po ukusu (rum vanila) po preliti odozgo ili koristiti kao dekoraciju. Ako još uvek niste kupili bundevu i spremali nešto sa njom evo razloga da to učinite što pre. Uživajte u zdravim zalogajima, budite umereni i birajte hranu koja vam daje energiju, pravi osećaj zadovoljstava čak i posle pojedenog obroka.

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takođe zanimljivo!