Pobedite nesanicu u tri koraka

by | jul 17, 2017

Leto je, vrućina je, imate puno obaveza tokom dana, a onda noću ne možete da se naspavate? Nesanica je problem koji se povremeno može javiti, ali ako traje duže, često nas uvodi u krug nespavanja, gubitka energije i još većih teškoća, jer se telo i um ne odmaraju dovoljno i ne prikupljaju noću energiju za sledeći dan. Njeni uzroci mogu biti različiti, od stresa kome smo izloženi na poslu, neadekvatnih odnosa sa ljudima do zdravstvenih problema.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

Srećom, postoje rešenja kojima možemo savladati nesanicu i sebi priuštiti ne samo miran san, već i pravi odmor koji nas čini spremnim, snažnim i zdravim za nove dnevne izazove.

Svesna priprema za dobar san

Uzrok lošeg sna često znaju biti okolnosti koje nas remete tokom dana. Zato je važno da osvestimo kakve su to misli i da promenimo njihov kvalitet, kako ne bismo dozvolili da nas ometaju i tokom noći.
Svake večeri, pre nego što zaspite, u mislima probajte da se setite detalja proteklog dana. Ako je u njemu bilo situacija koje za vas iz bilo kod razloga nisu odgovarajuće, koje su podigle nivo stresa i nelagodnosti, pokušajte da zamislite kako bi te situacije izgledale da je sve onako kako vi želite.
Dakle, redosled koraka je sledeći:

• Legnete u krevet, spremni za san;
• Pre nego što zaspite, u mislima prođite svoj protekli dan;
• Razmislite par minuta da li je u tom danu bilo okolnosti koje za vas nisu bile zadovoljavajuće;
• Jednu po jednu takvu okolnost zamislite kao da je baš onakva kakva vama odgovara, kao da se odvija na način koji je za vas zadovoljavajući;
• Pokušajte da u sebi izazovete osećanje zadovoljstva – razmišljajući o tome kako bi date okolnosti izgledale da su po vašoj volji.
Sve ne bi trebalo da traje duže od pet do 10 minuta. Nije u pitanju čarobni štapić, jednostavno ćete primenom ove vežbe promeniti svoju vibraciju i omogućiti sebi kvalitetan odmor svake noći.
Bahovim kapima protiv nesanice

Dodatni pomoćnik u borbi protiv nesanice mogu biti Bahove kapi – cvetne esencije koje naše misli i osećanja vraćaju u ravnotežu. Potpuno su prirodne i zato ih mogu koristiti i novorođenčad, bebe, deca i odrasli ljudi. Nemaju kontraindikacija i veoma su jednostavne za upotrebu.
Iako Bahovim kapima lečimo uzrok problema, a ne posledice, a uzroci nesanice mogu biti različiti, praksa je pokazala da dve cvetne esencije u kombinaciji mogu dati veoma dobar rezultat. To su White Chesnut i Rescue Remedy. Prva je veoma korisna kada nas muče ponavljajuće misli, zbog čega se teško koncentrišemo danju i loše spavamo noću.

Takvih misli želimo da se oslobodimo, ali nam ne uspeva i to nam stvara dodatni pritisak i stres. White Chesnut nam pomaže da te kotrljajuće misli zaustavimo, da nas više ne ometaju, da napravimo red. U kombinaciji sa Rescue Remedy-em, koji ima anti-stres dejstvo u daje divne rezultate u borbi sa nesanicom. Zato bi bilo veoma korisno da se konsultujete sa svojim Bahovim praktičarem i odaberete adekvatnu kombinaciju kapi, kako biste što pre stali na put nespavanju.