Categories Blog

Putopis iz Sicilije: Zemlja vrele krvi

Za Siciliju se ne možete pripremiti, jer sve što čak i u mašti zamislite, nije ni blizu onoga što vas očekuje na ovom čarobnom ostrvu.

piše: Marija Nikolić

Foto: Pixabay

Na sam pomen Sicilije, prva asocijacija je mafija kao svakako najveća atrakcija, jer se sve priče vrte oko popularnih dešavanja na tu temu. Najveću erupciju popularnosti Sicilija je doživela nakon filma „Kum“ koji je čuveni Frencis Ford Kopola, po romanu Marija Puza, snimio u sicilijanskim selima Savoka i Forca D Agro, a najveći broj glumaca su upravo činili meštani koje je obučio za uloge. Nakon prvog dela kultnog filma, ceo svet, a u najvećem broju Amerikanci, sjatili su se na Siciliju da se upoznaju sa životom sicilijanskih porodica. Zanimljivo je da je Kopola započeo snimanje u selu Korleone, nedaleko od Palerma, odakle vodi poreklo porodica Korleone. Međutim samo nakon mesec dana snimanja „mafijaš“ – odnosno predsednik opštine je tražio od Kopole da im isplati koliko može, pola milona dolara ili milion, ako može.

Režiser to nije ozbiljno shvatio, ali nakon što su mu „digli“ u vazduh jedan kamion sa opremom, napusto je selo. Stanovnici dva sela Savoka i Forca D Agro, sa druge strane ostrva su se odmah nakon toga sami ponudili da ga ugoste i pomognu u stvaranju filma, jer su te dve strane ostrva inače sukobljene, i sve što može na istoku, ne može na zapadu i obratno.  Danas, mafije nema – javno, bar se ne priča o njoj na sav glas, ali je prisutna gotovo u svim porama države, čak i prilikom pomena takse koja se naplaćuje turistima za boravak, na recepciji objašnjavaju da je to „koza nostra“, odnosno „naša stvar“ u koju se ne treba previše mešati. Turisti se sasvim sigurno neće sresti sa mafijašima, a mogu biti i sigurni na plažama, jer mafijaši imaju pravilo da se turisti ne smeju pljačkati. Dakle, na celom ostrvu je zabranjena krađa.

Kliknite na sledeću stranicu…

1 komentar

  1. Od svih gradova na svetu u kojima sam bila, a bilo ih je za 6 pasoša, Kapri je bila jedna od skupljih destinacija koje sam posetila, dok je Palermo grad u kome sam se ubedljivo najnesigurnije osećala. Sporedne ulice su jako mračne i uske i ljudi vas jako mrko gledaju sa balkona i prozora. Takođe, pored Brisela, jedan od prljavijih gradova. Vrlo lako možete da ugazite u konjski izmet, koji konji ostavljaju za sobom vozeći turiste kočijama kroz grad. U Palermu je svakako nepoželjno spominjati mafiju jer lako može da se dogodi da se to okarakteriše kao da ste sami tražili đavola. Ostatak teksta je prilično potpun i lepo opisan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA