Putopis iz Sicilije: Zemlja vrele krvi

by | avgust 21, 2017

Za Siciliju se ne možete pripremiti, jer sve što čak i u mašti zamislite, nije ni blizu onoga što vas očekuje na ovom čarobnom ostrvu.

piše: Marija Nikolić

Foto: Pixabay

Na sam pomen Sicilije, prva asocijacija je mafija kao svakako najveća atrakcija, jer se sve priče vrte oko popularnih dešavanja na tu temu. Najveću erupciju popularnosti Sicilija je doživela nakon filma „Kum“ koji je čuveni Frencis Ford Kopola, po romanu Marija Puza, snimio u sicilijanskim selima Savoka i Forca D Agro, a najveći broj glumaca su upravo činili meštani koje je obučio za uloge. Nakon prvog dela kultnog filma, ceo svet, a u najvećem broju Amerikanci, sjatili su se na Siciliju da se upoznaju sa životom sicilijanskih porodica. Zanimljivo je da je Kopola započeo snimanje u selu Korleone, nedaleko od Palerma, odakle vodi poreklo porodica Korleone. Međutim samo nakon mesec dana snimanja „mafijaš“ – odnosno predsednik opštine je tražio od Kopole da im isplati koliko može, pola milona dolara ili milion, ako može.

Režiser to nije ozbiljno shvatio, ali nakon što su mu „digli“ u vazduh jedan kamion sa opremom, napusto je selo. Stanovnici dva sela Savoka i Forca D Agro, sa druge strane ostrva su se odmah nakon toga sami ponudili da ga ugoste i pomognu u stvaranju filma, jer su te dve strane ostrva inače sukobljene, i sve što može na istoku, ne može na zapadu i obratno.  Danas, mafije nema – javno, bar se ne priča o njoj na sav glas, ali je prisutna gotovo u svim porama države, čak i prilikom pomena takse koja se naplaćuje turistima za boravak, na recepciji objašnjavaju da je to „koza nostra“, odnosno „naša stvar“ u koju se ne treba previše mešati. Turisti se sasvim sigurno neće sresti sa mafijašima, a mogu biti i sigurni na plažama, jer mafijaši imaju pravilo da se turisti ne smeju pljačkati. Dakle, na celom ostrvu je zabranjena krađa.

Kliknite na sledeću stranicu…

Katanija

Nekada davno, Sicilija je bila deo Afrike, ali se prirodnom promenom tla, odvojila se i ostala usred tri mora: Tirenskog, Jonskog i na južnom delu Mediteranskog. Danas možete da odete brodom na izlet do Afričkog tla. Na tlu Sicilije su nekada žive žirafe i slonovi, ali žirafe nisu mogle da opstanu u nedostatku hrane na njihovoj visini, međutim slonovi su dugo živeli, ali su bili patuljasti. Kult i simbol slona je i danas prisutan u umetnosti, pa se tako na glavmom trgu Katanije nalazi statua slona, koji je postao odrednica za mesto sastanka, kao što se u Beogradu svi nalaze „kod konja“.

Kao i u ostatku Italije, i na Siciliji hrana zauzima važno mesto. Dok šetate gradom, imate osećaj kako se stalno nešto jede i kuva, a slasni mirisi koji dopiru sa svih strana idu u prilog tome. Pored nezaobilazne pice i raznih pasta koje je greh ne probati u zemlji odakle vode poreklo, možete probati arančini – pržene i pohvane piramide od pirinča koje mogu biti punjene različitim vrstama ribe, sa mesom ili povrćem.

Pod obavezno je da se isproba (više puta) popularni “gelato” odnosno sladoled. Italija je postojbina sladoleda, tako da se ovde mogu naći razni ukusi od pistaća, preko nane, limuna, al i specifičnih ukusa “kasate” – popularne torte na ovom ostrvu. U poslastičarnicama možete naručiti sladoled “kon brioš”, zapravo sladoled u slatkastom hlebu najsličniji kajzerici, u čašici ili u kornetu. Imajte na umu  da ukoliko se odlučite da pojedete sladoled u poslastičarnici to će vas koštati još dodatnih 50 ili 60 centi i uredno ćete dobiti račun za sedenje.

Pročitajte i … 8 jela koja morate da probate kada ste u Italiji

Pod obavezno je da se isproba i čuveni kolač kanole. Reč je o hrskavoj kori napravljenoj od kakaa koja je napunjena rikota sirom. Unutar sira, mogu biti ubačeni komadići pistaća, badema ili sl.

Kanole

Na Siciliji treba probati i granitu, to je zapravo drobljeni led sa svežim voćem, a s obzirom da je jako osvježavajuća, ljudi je rado konzumiraju, a najpopularnija je od limuna.

Kliknite na sledeću stranicu…

Sirakuza

Gotovo da svako mesto na ovom čarobnom mestu opravdano zaslužuje da ga ovekovečite sa bar 1.000 fotografija.

Jedno od takvoh je vulkan Etna, koja je i danas najveći  aktivni vulkan  u Evropi. Pejsaž je nalik na mesečevoj površini. Turisti običmo idu do 2.000 metara nadmorske visine, i mogu se popeti na dva kratera, a ukoliko želite adrenalinsku avanturu možete se uz pomoć alpinista popeti na 3.000 metara, što košta dodanih 63 evra.

Pročitajte i… Poput najlepše slikovnice: 10 najšarenijih mesta na svetu

Etna je proradila 1669. godine i iz nje su se izlili milioni tona lave, uništivši grad Kataniju, koja se nalazi u podnožju. Danas u Kataniji postoji najsavremeniji centar za praćenje aktivnosti ovog vulkana koji može da predvidi erupciju pet godina unapred. Grad je danas napravljen od crnog mermera, nasuprot Sirakuzi koja je izgrađena od belog mermera krečnjaka. Stari deo Sirakuze je vanvremensko poluostrvo Ortiđa koje izgleda kao da je vreme stalo, a zapravo je začarani grad neprolazne lepote. U njemu su se stopili prošlost i sadašnjost.

Kliknite na sledeću stranicu…

Taormina

Jedan od nestvarno lepih gradova je Taormina. Tu lepotu jednostavno morate doživeti. Grad je podjednako je živ i danju i noću, sve vreme u njemu odzvanja žamor radoznalih turista iz celog sveta, a kaldrmisanim ulicama čuje se neprestani bat koraka. Kafići, poslastičarnice su na svakom koraku, ukotvljeni su na stepenicama, na vidikovcu, neki samo  imaju  jastuke na kojima se na stepeništu sedi, dok drugi “sa pogledom” imaju basnoslovno visoke cene, upravo zbog pogleda koji se pruža i daje vam utisak da možete da dohvatite sam oblak iznad. Sve je živo, u pokretu i lepo.

Kliknite na sledeću stranicu…

Kapri

Kad ste već na Siciliji  bio bi greh da ne posetite ostrvo Kapri koje je slatko je kao istoimeni sladoled. Kad bismo opisali ostrvo rečima sladokusaca to bi zvučalo ovako, Kapri je spoj neodoljive kombinacije najfinije vanile i osvežavajuće jagode sa čokoladnim prelivom. Dakle, predivan pogled na predivan grad sa kultnim trgovima i kafeima, upotpunjeni u sliku nestvarnih  morskih pejzaža. Sa belim ispranim kamenim zgradama i malim ulicama bez automobila, Kapri grad više liči na scenu iz filma, nego na scenu iz stvarnog života. Kapri je miks hotela sa pet zvezdica, skupih barova u kojima možete sresti poznate ličnosti do luksuznih restorana i dizajnerskih butika.

Pročitajte i…5 hotelskih bazena sa najlepšim pogledima

Sicilijanci vam nikada neće reći da su Italijani, oni se isključivo predstavljaju kao Siciljanci i insistiraju na tome. Kada je usluga turista u pitanju nikuda ne žure, sve rade polako i sa uživanjem i sam pogled na njih odaje da nemaju stresa, ili ga pak ignorišu. Sa druge strane veoma su bučni, svađa i galama su potpuno uobičajene među članovima porodice, kao i u saobraćaju, gde će i prilikom najmanjeg zastoja, kao i pešaka na prelazu krenuti da sviraju bez prestanka.

Kliknite na sledeću stranicu…

Palermo

Glavni grad Palermo je jedan od mlađih gradova na ostrvu. Satkan je od živopisnih fontana, vrtova i parkova sa raznim vrstama palmi iz celog sveta što daje jednu pomalo orijentalnu notu gradu.

Posebno mesto je Katedrala Uznesenja Svete Device Marije koja se nalazi se na listi zaštićene baštone UNESCO, a posebna je zbog različitih stilova koji se mogu na njoj videti. Upravo stilovi najviše govore o brojnim osvajanjima i promenama vlasti na Siciliji. Nedaleko od Palerma nalazi se Monreale, prelepi gradić kojim dominira katedrala Hrista Pantokratora, nadaleko čuvena po svojim mozaicima od zlata, na kojima su predstavljene scene od postanka sveta.

Pročitajte i… Amalfi obala + Cinque Terre: Najlepši delovi Italije koji oduzimaju dah

Na samom ulazu u Palermo izgrađen je zatvor početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada je država krenula u obračun sa mafijom. Međutim i danas postoji  Koza Nostra – asocijacija kriminalnih grupa koje dele zajedničku organizacionu strukturu i kodeks ponašanja. Svaka grupa je poznatija kao „porodica“ i ima suverenitet nad teritorijom – gradom ili selom ili naseljem, u kojoj vrši reketiranje.

Najpoznatije antimafijaške sudije Đovani Falcone i Paolo Borselini su se usudili da osude velike mafijaške bosove na robije. Mafiji se svakako nije dopalo da im se neko na taj način meša u posao, pa su 1992. godine u dva različita napada, ubijeni. Zahvaljujući njihovoj žrtvi nešto se ipak pokrenulo, pa su se vlasti oštro obračunale sa Koza Nostrom. Danas aerodrom u Palermu nosi ime Falcone – Borsellino, po njima.

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.