Biram svoje droge, jer živimo renesansu psihodelika, LSD, DMT, ayahuasca…

by | novembar 21, 2016
Piše: Žana Poliakov,

Piše: Žana Poliakov,

Koliko si bila u Indiji? Pet meseci? Blago tebi”, mladi lavovi Kanskog festivala meni zavide. Mislila sam da se kreativci u advertajzingu i dalje lože na taj posao. Ja jesam, dok sam bila u tom polju. Nekada sam mislila da je advertajzing nova kulturna forma. Donekle i jeste – poništio je sve što je kultura ikada značila i stavio to u jedistveni brainwashing. No vremena se menjaju, nešto što je bilo alternativa postaje mejnstrim, nešto što je bilo hype postaje hate. I tako ukrug. Ali krug se vrti. Promena je neizbežna. No, razmišljam, makar da žive u iluziji kako su kreativni i da je to uzbudljivo. Nope. Ni to.

Pozovu me u posebnu prostoriju noćnog kluba u kome se inače nalazimo. Tajna vrata su se otvorila. Nešto što izgleda kao dnevna soba s nameštajem koji je okrenut prema velikom TV ekranu. Bljak, pa nisam došla u klub da bih sedela ispred TV ekrana. Šta imamo na meniju? ”Coke, darling. Posluži se! “Oh, good lord i presveta bogorodice, nikako. Šećer, heroin, kokain i televizija su četiri najgora oblika zavisnosti.” ”Što si šašava, ti se kao nikad ne drogiraš?”

Biram svoje droge. Uglavnom ih sve trpamo u isti koš, ali nije sve isto. Postoji razlika između onih destruktivnih i kreativnih, koje ti proširuju svest. Konačno danas živimo renesansu psihodelika, LSD, DMT, magic mushrooms, šamani s ayahuascom putuju svugde po svetu kako bi pomogli ljudima da vide pravo stanje stvari. Psilocibin, tj. pečurke, čudesan je toolkit za pisce, osvetle vam delove mozga kojih niste bili svesni, otvore vam doors of perception. Ta tajna vrata vredi otvoriti. Kreativne solucije se pojavljuju, produktivniji ste, jasnije mislite i delate. Za kratko vreme, dok su LSD i pečurke bile legalne u Americi, i naučnici mogli da eksperimentišu, uglavnom su psihoterapeuti prijavljivali uspehe u lečenju alkoholizma (preporuka za čitanje „Food of the Gods“, Terensa Makena). Kad su stavljene sve zajedno pod ”nelegalne”, naravno, niko nije mogao ni da nastavi istraživanja, barem ne zvanična. Dakle, nije nauka ništa dokazala, mi jednostavno ne znamo koje su sve mogućnosti jer ih nismo ni istražili dovoljno da bismo nešto zaključili. A šta je osnova nauke? Eksperiment.

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

Eksperimenti se svi dešavaju na ulici, očigledno. Na zabavama, u klubovima. Na nekim posebnim ceremonijama. U šumama, planinanama, na pustim ostrvima… Da neko nije eksperimentisao, ne bih ni kucala tekst na ovom divnom MacBook Airu, jer legenda kaže da je Stiv Džobs tokom LSD tripa došao na ideju o kompjuteru. Ili je ideja došla do njega, jer nije bilo otpora. Otvorio je vrata svih mogućnosti. Tehnologija je psihodelik, takođe. Ko god je gledao film „Limitless“ (Bezgranično), sigurno je poželeo NZT. Pa ko ne bi hteo da ima pilule koje te čine pametnijim i produktivnijim – povećavajući naše kognitivne sposobnosti? Svi smo mi negde svesni kolika je moć u nama, no nikako da dopremo do nje. Nikako da se priključimo na taj ”strujni tok” ili da uđemo u ”polje”. Sportisti to stanje svesti zovu in the zone, kreativci govore da uđu u tok – in the flow. Šta je to severno od sreće? Ekstaza. Bezvremeni prostor gde ideje imaju seks.

Kad god mene neko pita kako to da sam ove godine izdala tri knjige, lepo odgovorim – eksperimentisala sam s nekim drogama. Istina je, u Indiji je dozvoljeno nabaviti modafinil u slobodnoj prodaji. Promovisali su ga kao limitless drug. Sve što sam odugovlačila i razvlačila do besvesti, sve dileme – otišle. Nisi ni high, niti ima neke nuspojave kao promenjeno stanje svesti, niti te relaksira. Ne, osnovno u slučaju ove smart pilule jeste fokus. Koncentracija kao kod džedaja. The force is with you. Do or do not, there is no try. Nema prokrastinacije, tj. odugovlačenja. Sedneš i počneš. Kako počneš, tako samo naviru reči, rečenice, ideje, brojke i slova. Sve se sklopi. To svako od nas može i bez smart pilula, no uvek sam morala da smišljam kako da uhakujem realnost. I kad nisam raspoložena, da pretvorim sr**e u dobro stanje. Da se konektujem na božanski internet i daunlodujem neke ideje. Ideja ima, ali ne istrajem uvek u njihovoj realizaciji. Da ideje pretvaram u stvarnost. I to se zove transformacija. Mind into matter. Science fiction is becoming science fact. Hemija je božanstvena nauka. O čemu je hemija zapravo? O promeni. O transformaciji. Volim kad se spoji s botanikom. U prirodi je sve promena. Ništa nije tako revolucionarno danas nego kad zasadite sopstvenu baštu, praktikujete sopstvenu medicinu i bavite se nezavisnim istraživanjem pomoću tehnologije i već pomenutih alata tehnologije svesti. Once you open the door of perception…

”Te droge koje ti uzimaš, hoću i ja.” ”Ako si spreman da od advertajzera pređeš u antropologa… dobro došao u supernatural office! Mi ne radimo, mi se igramo. No work, all play. Zaboravi na visoko postavljene ciljeve, šta ti se čini zabavnim?”

Izvod:
”Šta je to severno od sreće? Ekstaza. Bezvremeni prostor gde ideje imaju seks.”

 

Tagovi: