Svaki trenutak je važan

by | oktobar 23, 2012

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

N

a ovogodišnjem Sajmu knjiga, po prvi put kod nas se može naći knjiga iz oblasti psiho-onkologije. Knjigu italijanske autorke Dorele Skarponi, pod nazivom ’Svaki trenutak je važan’, izdalo je Nacinalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR). Ova knjiga ima za cilj da pomogne u pristupu obolelima od najteže bolesti na putu uspešnog izlečenja. Pre svega dece ali kako je to jedina knjiga te vrste kod nas, do sada izdata, verujem da može biti od pomoći svima koji su se u nekom trenutku suočili sa problematikom raka. Bavi se složenim egzistencijalnim problemima obolelih od najteže bolesti. Takođe govori o specifičnim osećanjima i doživljavanjima sa kojima se suočavaju oboleli i njihove porodice.

Gotovo da nema porodice u Srbiji koja nije bila suočena sa patnjom bolesnih od raka. Put do ozdravljenja obično vodi kroz agoniju. S obzirom da je ishod vrlo često neizvestan, strah je najjače osećanje koje se javlja kod obolelih i njihovih porodica, koje treba prevladati. Pozitivan i zdrav stav prema bolesnima i bolesti je mala stvar koja može učiniti veliku razliku.
Ono što sam naučila kroz volontiranje u NURDOR-u je da psihološka stabilnost obolelih od raka i njihovih porodica tokom perioda lečenja može biti od presudnog značaja za uspešno izlečenje pacijenata.

Kroz aktivan rad u Udruženju, često sam u kontaktu sa malim pacijentima i njihovim porodicama. Imam priliku da vidim i osetim patnju tih ljudi. Očajnički vapaj za pomoću doziva iz očiju svakog od njih. Svi oni kroz to bolno iskustvo prolaze na sebi svojstven način. Naše udruženje se trudi da pomogne, koliko može, porodicama koje trenutno prolaze kroz golgotu lečenja deteta od raka. U skladu s tim, objavili smo i ovu knjigu, koja se može kupiti po ceni od 990,00 dinara na štandu NURDOR-a, u hali IV, tokom trajanja Sajma ili naručiti preko Udruženja.

U našoj zemlji godišnje se u proseku dijagnostikuje preko 33.000 novoobolelih, a oko 21.000 ljudi umre od nekog malignog tumora. Od toga, svakoga dana jedno dete oboli, a svake nedelje umre od raka. Nažalost, prema vrednostima stope smrtnosti nalazimo se u grupi nerazvijenih zemalja, sa visokim procentom smrtnosti od raka. Na sreću, procenat izlečenja kod dece je veći nego kod odraslih.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: