Uvrnuti šotovi: Novogodišnja euforija

by | januar 4, 2018

Kao da je juče bilo kada smo pažljivo birale haljine za najluđu noć-savršene cipele, torbu, da upotpune look, brižljivo uvijale svaku loknu a onda je posipale lakom za kosu da izdrži celonoćno đuskanje. I naravno gliter. Svuda i u velikim količinama. No limit glitera večeras. Haljine izgrađene od šljokica, šljokičave cipele, senka za oči, sjaj za usta, hajlajter koji se vidi iz svemira, mleko za telo sa šljokicama i naravno sprej za kosu. Svaka dlaka na glavi je imala svoje mesto, svaki rub na haljini je pažljivo bio ispeglan, dan bismo provele sa maskom za lice u bademantilu i neizdrživim iščekivanjem večeri. Nova godina, nova ja. Okupana u gliteru po mogućstvu.

Pišu: Milena & Marta
You Tube kanal „Uvrnuti šotovi“

Od večeras sve kreće na bolje. Ostavljamo sve loše trenutke u prošloj godini i okrećemo novi list papira. Zdravije ćemo se hraniti, više ćemo čitati, termini u teretani nam neće propadati, viđaćemo se sa više ljudi i održavati kontakte, bićemo darežljiviji, pametniji, zgodniji i nećemo više posezati za pijanim porukama. Odlazili smo na te žurke puni nade da se nešto zaista čarobno dešava u dvanaest. Verovale smo u bundeve koje se pretvaraju u kočije, dobre vile i magiju. Iako smo se vraćale prvim dnevnim autobusima nakon tog famoznog poljupca u ponoć sa Petrom iz III2 i dalje smo iz godine u godinu verovale da zimska čarolija postoji.

Svakom godinom euforija je opadala. Ekipe su se sužavale, želja za gliterima opadala a čarolija zimskih praznika pretvorila se u jednostavnu želju da se naspavamo, opustimo i pojedemo nešto dobro. Ne znamo više ni šta znači „čekanje“ nove godine. Čekamo novi dan? Čekamo prvi minut nove godine? Čekamo famozne poljupce u ponoć sa nekim posebnim? Ili samo čekamo da okrenemo novi list i pokušamo da napravimo manje grešaka ovog puta?

Lepo je verovati u magiju najluđe noći ali je ona ravna verovanju u Deda Mraza, Božić Bate i ozloglašenog Kupidona. Mi zato verujemo u sarme. Verujemo u Rusku salatu i lomljenje Božićne česnice sa porodicom. Verujemo u novogodišnju muziku, šarene džempere sa kićankama i filmske maratone na tv-u koje ćemo svi napljuvati jer su filmovi svake godine isti, ali ćemo se isto tako uviti u ćebence i uživati uz njih, sitne kolače naših baka i šolju kuvanog vina. Verujemo u uzdah koji nam izmame šarene sijalice na jelki svaku put kada ih uključimo, u ukrase koji su decenijama u našoj familiji i miris svežih kolačića iz rerne. Verujemo u varnice prskalica, sjaj vatrometa i trenutke kada ne čujemo sopstvene misli od graje familije koja se okuplja za praznike.

Gledate ih kako im se ruke prepliću dok razmenjuju činije teleće čorbe, sarmi i pirea, dok pričaju dogodovštine iz detinjstva i šale se na vaš račun. Gledate ih kako za tim istim stolom odrastaju, postaju svoji ljudi, stare i gledaju vas sa ponosom. Nikakvi gliteri, haljine, štikle i euforija ne mogu odmeniti čaroliju porodice, osećaj pripadanja, mir. Nikakva noć i poljubac u ponoć ne mogu da se mere sa tim.
Ako već želite nešto da promenite, nemojte ćekati novu godinu za to.

Svaki dan možete da okrenete taj novi list papira, da donesete novu odluku i odbacite ono što vas guši. Svaki novi dan je prilika da budete bolja verzija sebe a novogodišnju magiju ostavite nekim toplijim, nežnijim i ukusnijim stvarima koje su rezervisane samo za taj period. Slavite prijatelje koji su godinama postali deo vaše porodice, prilike koje vam je protekla godina donela, lepe trenutke koji su vam se desili i one manje lepe iz kojih ste nešto naučili u proteklih 365 dana. Slavite zdravlje, bezuslovnu ljubav, porodicu. Pripadajte trenutku, obucite rastegljive pantalone i upijte čaroliju praznika. Želimo vam lepu, uspešnu, zaljubljenu, srećnu Novu Godinu i razlog da je slavite svaki od narednih 365 dana. Živeli.

Tagovi:

top