10 stvari koje treba da znate pre prvog farbanja kose

by | avgust 13, 2016
Vizažista: Marijana Đorđević; Konatkt mejl: beautytutorials86@gmail.com Fb stranica: https://www.facebook.com/groups/629625147206229/

Vizažista: Marijana Đorđević; Konatkt mejl: [email protected] Fb stranica: BEAUTY TUTORIALS by MARIANA

Konačno ste odlučili da ofarbate kosu prvi put i jedva čekate! Taj osećaj mi je poznat, ali postoji 10 stvari koje treba da znate pre nego što se upustite u ovu avanturu.

Posetite i Marijanin YouTube kanal OVDE

 

 

A photo posted by Colored hair (colored_hair_) on

1. Donesite odluku
Pre nego što prvi put ofarbate kosu treba da odlučite šta tačno želite i da budete sigurni u svoju odluku. Na taj način ćete izbeći eventualno razočaranje posle farbanja. Ako niste sigurni šta tačno želite, konsultujte se s ljudima iz okruženja koji imaju iskustva u farbanju kose, kao i sa vašim frizerom.

2. Budite realistični
Uzmite u obzir svoju prirodnu boju kose i tena. Prva boja u koju se farbate ne bi trebalo da bude više od tri nijanse tamnija ili svetlija od vaše prirodne boje kose, jer je vrlo moguće da nećete dobiti efekat koji ste videli na kutiji farbe. Najgori deo je što ćete morati da trpite neželjenu boju oko četiri nedelje, s obzirom na to da biste oštetili kosu kada biste je odmah prefarbali.

Šta bi još trebalo da znate pogledajte na narednim stranama…

A photo posted by Colored hair (colored_hair_) on

3. Obavite istraživanje
Nemojte ušetati u bilo koji frizerski salon sa očekivanjim da ćete dobiti savršenu frizuru. Ako nemate svog frizera u kog imate puno poverenje, bolje je da najpre na internetu pogledate salone i frizere i nađite onaj čiji vam se rad dopada. Mnogi saloni imaju i svoje profile na društvenim mrežama, gde se mogu naći fotografije. Takođe, frizeru ponesite fotografije željene boje koje ste prikupili u toku istraživanja.

4. Cena
Ovo nije zanemarljiva stavka. Ako nikada ranije niste farbali kosu i želite nešto malo komplikovanije, mešavinu boja, blajhanje kose i slično, cena može biti pravo iznenađenje. Nemojte da se stidite, pitajte frizera sve što vas zanima, od toga da li je moguće da dobijete želejnu nijansu do toga koliko će tretman koštati.

A photo posted by Colored hair (colored_hair_) on

5. Prljava kosa je vaš novi najbolji prijatelj
Koža glave ima prirodnu masnoću i ovu “pomoć” treba da iskoristite kada farbate kosu. Naime, na dan farbanja kosa treba da bude makar malo masna kako kako bi se koža glave zaštitila od agresivne farbe. Takođe, boja se bolje prima na masniju kosu jer je sloj zaštite napravljen nanošenjem šampona i regeneratora sveden na minimum.

6. Gotovo je sa odlaskom na bazen!?
Hlor iz vode u bazenu veliki je neprijatelj farbane kose, ali samo prve nedelje. Kako to funkcioniše? Minerali iz vode prodiru u kosu i delimično menjaju njenu boju, odnosno ispiraju je. Ako je vaša kosa sveže izblajhana, možete dobiti onu užasnu zelenkastu nijansu,a ako je tretirana samo farbom, ona može brže izbledeti zbog uticaja hlora. Najbolje je da prve nedelje nakon farbanja izbegavate potapanje glave u vodu bazena ili nosite kapicu za plivanje.

A photo posted by Colored hair (colored_hair_) on

7. Kupite duplu dozu farbe
Ako sami kupujete farbu, odnosno ako nećete da koristite onu koju frizer ima u svom salonu, obavezno ponesite dva pakovanja. Osim, naravno, ako imate kratku kosu. Naime, pakovanja koja se mogu kupiti u prodavnicama imaju tako malu zapreminu da će vam ponestati na pola farbanja. Osobama sa jako dugom kosom mogu zatrebati čak i tri farbe.

8. Pazite kako koristite peglu i figaro
S obzirom na to da je farbana dlaka izložena stresu, ona će biti manje otporna na vrelinu aparata za oblikovanje kose. Obavezno koristite preparate čija je namena da zaštite kosu od visokih temperatura. Oni su obično u spreju, pa ih je lako naneti, zato ne preskačite ovaj korak. Farbana, a posebno blajhana kosa, lakše se oblikuje od netretitane, pa nije neophodno da dugo držite peglu ili figaro uz pramen.

A photo posted by Colored hair (colored_hair_) on

9. Kosa će vam se oštetiti
Farbanje menja strukturu kose. S jedne strane dlaka će postati suvlja, ali s druge strane izgledaće gušće i biće vam lakše da je stilizujete. Međutim, pored toga što će delovati da imate više kose, svako oštećenje će biti vidljivo. Imajte na umu da – što je farba svetlija, to je moguće da oštećenje bude veće.

10. Ne kupujte bilo koji šampon
Većina šampona sadrži hemikalije kao što su sulfati koji mogu da isperu vašu boju. Koristite blagi šampon za svakodnevno pranje farbene kose i pokušajte da povećate broj dana između pranja. U međuvremenu možete kosistiti šampon za suvo pranje.
Farbanje kose je uvek jako zabavno, a još je zabavnije ako znate šta radite.

Tagovi: