Categories Blog

Zašto Parada ponosa?

Bojana Janjušević, urednica Zdravlja

O

vo pitanje svake godine počne da se postavlja negde u ovo vreme, istovremeno kad počinje da se zakuvava atmosfera pred datum planiran za održavanje pomenute parade. Ove godine odgovor je stigao u vidu nekoliko fizičkih napada na pripadnike gej populacije u više gradova u Srbiji, u samo nekoliko dana. Šestorica mladića jednog napala mesarskim čekićem zato što je gej. Ima li još neko ko može da kaže da gej populacija u ovoj zemlji nije ugrožena?

Parada ponosa u Srbiji nije šarena povorka koja šeta ulicama sa balonima i cvećem i hoće nekome nešto da nametne. Kod nas to je oblik protesta, borbe za osnovno ljudsko pravo – pravo da ne budeš linčovan na ulici. Nema besmislenijeg pitanja od onog koji mnogi postavljaju kad pričaju o ovoj temi – koga je briga za njihovu seksualnost? Pa treba li i mi heteroseksualci da paradiramo i javno pokazujemo s kim spavamo? Ne, jer nas pomahnitala rulja psihopata i primitivaca neće kamenovati na ulici, ako nas vidi sa našim partnerom ili partnerkom. Naše pravo da volimo koga hoćemo, dakle, nije ugroženo.

Gej populacija nije neka horda bolesnika obavijenih velom misterije, koji se povezuju u tajanstveni lobi i iz senke vladaju svetom, te prete da sve nas, poštene hetero, učine istopololjupcima. Gejevi i lezbejke su ljudi oko nas. Ti mladići i devojke koje neko gađa kamenjem i juri čekićem po parkovima i ulicama Srbije, to su nečiji sinovi, ćerke, braća, sestre, prijatelji, kolege. A oni koji javno istupaju u ime cele gej populacije i učestvuju u raznim TV duelima u kojima trpe da ih primitivci vređaju i provociraju, spadaju u najhrabrije ljude u Srbiji. Istupiti javno na nekoj popularnoj televiziji i pokušati da objasniš da si normalan čovek, a znaš da te već posle snimanja emisije mogu sačekati i izgaziti na ulici, to je čin hrabrosti koji mene ne može da ostavi ravnodušnom. Mislim da takva hrabrost zaslužuje više solidarnosti od hetero populacije koja je mnogo brojnija, pa samim tim utvrđuje norme i odlučuje o ljudskim pravima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA