Žene života žedne: Tri dimenzije proleća

by | mart 23, 2018

Znate li šta razmišljam dok gledam kako uporno pada ovaj prolećni sneg? Možda nam vreme, zapravo, ide na ruku, radi za nas. Jer, mi žene, uvek nekuda jurimo, kasnimo, ostavljamo stvari za sutra, kombinujemo…Ne zato što smo nesposobne. Zato što smo hrabre i odlučne da na svoja ženska leđa natovarimo sav teret posla, kuće, dece, porodice, prijatelja. I onda nas proleće dočeka „nespremne“.

piše: Ivana Jovanović

„Kad pre dvadeset stepeni? Nisam izvadila prolećnu garderobu, gde su mi sve baletanke, brzo zovi pedikira, nisam držala dijetu, nisam krenula u teretanu, pogledaj ovaj celulit, nisam ofarbala izrastak…“ „Nisam“ na bezbroj načina. Dobro, mnogo toga (još) nismo. Što ne znači da nećemo. Sneg nam poručuje da ne paničimo, nego da već danas napravimo spisak i plan za sve „nismo“ beauty aktivnosti. Ko to kaže da već u aprilu moraju da se pokažu gole noge?! A do maja će svaki mišić biti na svom mestu.

Priznajte, imate i vi ovakve probleme. Koja žena nema. Malo zbog toga što je u ženskoj prirodi da bude privlačna i lepa, malo više zato što nam mediji, moda, džet set, društvene mreže nameću preteška „pravila igre“ koja od nas zahtevaju da uvek i baš uvek budemo fizički besprekorne, mi žene često očajavamo. Upadamo u paniku, živimo depresivne epizode, besnimo na ukućane. Za sve to vreme, postoji i druga strana proleća.

Da li ste nežno i sa puno podrške, uz kafu, oči u oči, popričale sa svojim tinejdžerom, koji tek ne zna šta će sa sobom, hormonima, školom, emocijama, nekako s proleća? Da li ste, bez da se hvatate za telefon, izvele svoje mališane u opuštenu šetnju, kroz grad ili park, i pažljivo slušale šta se to veliko i važno dešava među poletarcima, nekako s proleća? Da li ste odlaskom u pozorište, nedeljnim ručkom koji ste pripremile, telefonskim pozivom i veselim ćaskanjem, bez „žurim, mama, skrati priču“, svojim starim roditeljima pomogle da primete da stiže neko lepše vreme? Da li ste rekle partneru da ga volite i da jedva čekate da sednete u auto i odjezdite na ljubavni vikend sami?

Konačno, da li ste probudile svoje zimskom rutinom uspavane životne strasti, želje, snove, nepročitane knjige, preskočene čaše vina, pa čašice intimnih razgovora sa bliskim prijateljicama…?
Proleće stiže i napašće nas sa svih strana. I proleće ima tri dimenzije. Bez sumnje je vreme za buđenje, ulepšavanje i ljubav. Ali, na sva tri nivoa: na sebi, u sebi, oko sebe.

 

Tagovi:

top