Žene života žedne: Sto grama Instagrama

by | 23 februara, 2018

-Zar ti se ne čini da danas mnogo intenzivnije živimo ovaj naš život? Ali i tuđe živote. Evo šta zapravo mislim: nekada se kod kuće bavilo ličnim, porodičnim temama, intimnim, da skratim. Na poslu se radilo, bez uplitanja emocija i privatnog života, bar mi se tako čini. Kad izađeš među ljude, onda si bio slobodniji, tek tu si više mogao da se baviš svetom i ljudima. Jer tek tada bi imao mogućnost da zaviriš u njihov svet – pričam Ani dok šetamo po susnežici. Na našem keju tu i tamo ima ljudi, ali, što zbog zime, što zbog mraka, ne obraćamo pažnju na njihove živote. I iz sopstvenog poželimo da pobegnemo na trenutak. Sve više nam prija da budemo u miru, daleko od sveta. Znam da je upravo tako, iako se po našim navikama ne čini da jeste.

piše: Ivana Jovanović

– Danas je skroz drugačije. Izračunaj samo vreme koje provedeš na Instagramu tokom dana. Kladim se da je Instagram u top tri aplikacije koje pogledaš čim otvoriš oči. I šta vidiš? Vidiš ko te je lajkovao, ko je komentarisao, ko je video tvoj stori, onda vidiš sve važne i nevažne epizode iz života tebi važnih ili sasvim nevažnih ljudi, ali koje uporno pratiš, snimaš, komentarišeš, ni sam bog ne zna zašto. Onda, i dok si na poslu, dok se voziš, dok spremaš ručak…neprekidno ostavljaš trag za sobom – kačiš slike kafe koju piješ, cipela koje si kupila, prošlogodišnjeg mora o kojem maštaš, pa slike slatke dečice, pa hajde i muža da okačim od juče iz pozorišta… Svi smo dvadeset četiri sata dnevno, sedam dana u nedelji: kulturni, moćni, lepi, nasmejani, emancipovani, zgodni, zdravi, u top formi, skijaši i plivači, sve mlađi, imućni. Ma na taj Instagram se dnevno sruči na tone fejk slika naših „intenzivnih“ i „ispunjenih“, a zapravo prilično gorkih života. Malo sam se umorila od svega toga, majke mi.

Počelo je mnogo da duva pa smo navukle kapuljače i šalove, dalja diskusija je bila opravdano prekinuta. Februar nam je doneo zimu, pomislila sam. Tek će biti minusa i snega. To uopšte nije loše. Možda ćemo se uvući u kuće, u intimnu „safe zone“, među svoje, pa im se posvetiti, pa sa njima naglas razgovarati, pa se smejati, pa konačno, na njihovo zadovoljstvo, isprobati i neke slatke recepte: 500 grama čokolade, 400 grama plazme, 300 grama oraha, 200 grama seckanog suvog voća…A Instagram? Pa ako baš nisi karakter i misliš da bez Instagrama nijedan recept za srećan život ne može da uspe, dodaj, eto, 100 grama. Ni mrvu više. Inače, ima da gorči.

Pročitajte i…Žene života žedne: vreme gladi

 

Tagovi:

top