Žene života žedne: vreme gladi

by | februar 10, 2018

Glad je korisna za čoveka na razne načine. Glad pokreće. I ako ste pomislili na prazan tanjir, i ako ste pomislili na nezasitu želju za saznavanjem, učenjem, novim iskustvima – u pravu ste. Više je u svetu gladi za ljubavlju i poštovanjem nego za hlebom, kažu. U svakom trenutku svi smo nečega gladni, i dok je tako – dobro je. Živećemo i stvaraćemo.

Piše: Ivana Jovanović

Piše: Ivana Jovanović

Na Instagramu me, verovatno kao i vas, spopadaju neumorni prodavci „magičnih“ šejkova za mršavljenje, sa brutalnim fotkama „pre i posle“, od kojih po svaku cenu treba da izgledam kao ona opcija „posle“. Mislim se u sebi, na pogrešnu se naleteli. Nije stvar da imam ili nemam „viškova“, i one od pedeset kila kukaju da su debele i merkaju se u ogledalu, a ne mi „normalne“. Nego, radije ću da gladujem, praznog stomaka, dok creva krče, a ne da se trujem hemijom koja verovatno izaziva hroničnu dijareju ili nešto još gore. Osim toga, čitala sam da krčanje creva samo po sebi troši mnogo kalorija. Znači dupla korist od gladovanja.

Gladovanje čak može da prija. To mi se dešava kada sam po čitav dan van kuće, jurim po gradu sa sastanka na sastanak. Na prvom tražim kafu, na drugom čašu soka, na trećem vodu. I tih dana se osećam baš dobro – lepršavo, stomak ravan, imam utisak da bih na plaži izgledala strava. Još jedan benefit gladovanja kod žena – vidiš savršeniju verziju sebe. I onda ne odustaješ dok je ne isklešeš.
Kao i svaka žena, odmah posle priče o fiziološkoj gladi, moram da se požalim da sam gladna i nekih mnogo važnijih stvari. Preciznije – vremena. Ovo nije metfora. Vrlo sam konkretna: fali mi vreme za sebe. Zvuči kao fraza, ali je brutalno istinito. Fale mi: knjige, ćebence, filmovi, tiha muzika, tišina, presađivanje cveća, šetnja po keju, možda mali pas, sređivanje tavana, pozorište, drugarice na večeri, drugarice na čaši šampanjca…Počnem li sa nabrajanjem, shvatim koliko je ova druga glad mnogo složenija i veća. I nikako ne mogu da kažem da mi prija.

Sve žene oko mene gladne su svega i svačega na slične načine. Kolektivno gladujemo, takvo je vreme došlo, ali, moram da priznam, to dobro podnosimo. I da, vrlo važno zapažanje – sve bolje izgledamo.

Pročitajte i…Žene života žedne: Pazi šta pričaš

Tagovi:

top