Categories Inspiracija

Četiri jednostavne ideje za osvežavanje prostorije

Beg od zime i hladnoće najslađe nam je da potražimo u toplini svog doma, ali zagrevanje prostorija nosi i niz negativnih posledica. Zagrevanjem se smanjuje vlažnost vazduha pri čemu pate disajni putevi, povećava se nervoza, gubimo koncentraciju, a naš imuni sistem pati jer smanjujemo otpornost od štetnih mikroorganizama. U otklanjanju posledica suvog vazduha pomažu zdrave metode na kojima će vam osim kože i grla posebno zahvalan biti i kućni budžet.

air

1. Posude s vodom na radijatoru
U staklenu posudu sipajte vodu i ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, čajevca i mente. Isparavanje vode podići će vlažnost vazduha dok će eterična ulja, koja osim prijatnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pozitivno delovati i na disajne puteve, ali i na otklanjanje umora.

2. Provetravanje prostorija
Osnovno pravilo prilikom provetravanja prostorija zimi i povećanja vlažnosti u vazduhu je vreme držanja prozora otvorenim sa stepenima Celzijusevim napolju. Tačnije, što je napolju hladnije, manje otvarajte prozore, jer čisti vazduh koji ulazi u prostoriju trenutno postaje suv i crpi postojeću vlažnost u vazduhu. Rešenje je provetravanje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima.

3. Veš osušen pored radijatora
Umesto da mokar veš sušite u skrivenim prostorijama, bolje ga iskoristite kao prirodni osveživač vazduha. Stalak za sušenje veša stavite što bliže uz radijatore, voda iz veša će isparavati i ujedno održavati vlagu u vazduhu prijatnom.

4. Iskuvavanje vode s korom citrusa

U obični lončić stavite vodu i u nju isecite koru narandže ili limuna i pustite na laganoj vatri da ključa. Para prilikom isparavanja podići će vlažnost vazduha, a miris citrusa podići će vaše raspoloženje.

Izvor: Zadovoljna.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA