Categories Inspiracija

Da li je došlo vreme za žene u politici?

Drugi april su obeležili izbori. Nije toliko važno za koga ste glasali koliko je važno da li ste glasali. I danas, dok svi mediji vrve o jučerašnjem događaju, nismo mogli a da se ne osvrnemo na političku scenu u Srbiji kada su u pitanju žene. Da li je u Srbiji dovoljno žena politički angažovano, imaju li one pravo glasa ili samo popunjavaju mesta i prave gužvu? Koja smo po redu država u Evropi po broju žena u parlamentu? I da li nam žene mogu krojiti kapu, samo su neka od pitanja koja se neprekidno ponavljaju. 

Foto: Pinterest

Statistički podaci govore da je Srbija peta zemlja u Evropi i 23. u svetu po broju žena u parlamentu, što možemo reći i nije tako strašno kao što smo imali utisak. Iako je 2000.godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije bilo svega 20 narodnih poslanica, danas ih ima znatno više, čak 84, što je zapravo više od trećine ukupnog broja narodnih poslanica. Otvara se pretpostavka da je u Srbiji u poslednje vreme povoljna politička klima kada su žene u pitanju.

Jednom prilikom potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da bez žena nema razvoja, a ni napretka. Citirajući poruku iz knjige o rodnoj ravnopravnosti, Mihajlović je tom prilikom poručila: “Varate se ako mislite da ćemo biti ikebane”, čime je istakla važnost koraka u pravcu ravnopravnosti.

Dugo su žene u Srbiji bile marginalizovane, nezaposlene, sporije su napredovale u karijeri, često su bile i žrtve nasilja, u kolikoj meri usled većeg broja žena u parlamentu i njihovog zalaganja za rodnu ravnopravnost, to zapravo promenilo, nemamo statističke podatke, ali buduće vreme će pokazati.

Narodna poslanica Gordana Čomić, nekadašnja poslanica i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije, ima mišljenje da žene nisu dovoljno zastupljenje u politici, te da bi ih bilo više mora postojati propis koji zabranjuje ponašanje zasnovano na predrasudi da politika nije “ženski posao”, jer jeste.

Istraživanje „Učešće žena u odlučivanju na lokalnom nivou“ koje je prošle godine realizovano za Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ukazuje na vrlo ozbiljnu podzastupljenost žena u lokalnim vlastima:

-manje od 5% lokalnih samouprava za predsednicu opštine ili gradonačelnicu ima ženu
-u oko 8% lokalnih samouprava su žene na pozicijama zamenika gradonačelnika
-u opštinskim i gradskim većima po Srbiji ima samo 16% žena (84% muškaraca)
-u 23 opštine/grada nema nijedne žene u opštinskom/gradskom veću i taj trend se povećava
-nijedne žene nema u gradskom veću Niša kao i u veću beogradske opštine Stari Grad!
-trećina direktora javnih preduzeća su – žene ali je uglavnom reč o preduzećima iz sfere socijalne zaštite ili zdravstva

Stanje u parlamentu po broju poslanica je za sada dobro, a za relevantne podatke o polažaju žena u društvu jedino nam preostaje da sačekamo. 


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

1 komentar

  1. Samo se vi bavite politikom, imate fore još pedesetak godina…
    Sa prosečno 0,88 dece po porodici biće toliko potrebno da nestane srpski narod.
    Tada će (i pre) doći neke druge žene koje se ne žele baviti politikom već rađanjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA