Categories Inspiracija

Kako uskladiti školovanje i posao?

Studirate, a iskrsla vam je sjajna ponuda za posao koju ne možete da odbijete? Već dugo radite, ali želite da unapredite svoje obrazovanje? Mnogi će reći da je skoro nemoguće uskladiti školovanje i posao, ali ukoliko to zaista želite i spremni ste na mnoga odricanja, nećete morati da se odlučite samo za jedno od to dvoje. Evo šta morate da znate.

Podrška porodice

Osim vaše čvrste volje i želje da započnete i završite školovanje, podrška porodice i prijatelja jedan je od ključnih elemenata koji mogu presuditi u vašem uspehu ili neuspehu. Pre nego što započnete sa školovanjem ili krenete u potragu za poslom, razgovarajte sa svojom porodicom, jer će vam trebati njihovo razumevanje i podrška. I oni će morati da podnesu veliku žrtvu i nemojte nikako da zanemarujete taj aspekt. Članovi porodice vam itekako mogu pomoći u vašoj organizaciji vremena i olakšati vam određene stvari.

Razumevanje poslodavca

Ako vam dodatno školovanje organizuje i plaća poslodavac, onda se podrazumeva da će i on biti spreman da učini određene ustupke kada je u pitanju vaše školovanje, bilo da se radi o manjem obimu posla, određenim izostancima zbog predavanja i ispita i slično. Ali, ako i samoinicijativno započinjete svoje dalje školovanje i usavršavanje, poželjno je da o tome razgovarate sa svojim nadređenima. Recite im svoje želje i namere, i pokušajte da dobijete više razumevanja i podrške sa njihove strane.

Iskoristite vremenske rupe

Mnogo puta će vam izgledati kao da ceo dan radite, ali kada malo bolje razmislite, postoje određeni periodi „praznog hoda“ na poslu ili kod kuće, koje možete iskoristiti za čitanje literature, pisanje radova, istraživanje, učenje… Na primer, možete čitati i učiti ako na posao idete javnim prevozom i slično. Na taj način ćete pametno iskoristiti i nekoliko sati više dnevno.

Planirajte vreme učenja

Ako bolje funkcionišete rano ujutro, planirajte učenje dva puta nedeljno pre posla ili vikendom, kada ostatak vaše porodice spava ili se bavi nekim drugim aktivnostima. Isto važi za veče ili bilo koje drugo doba dana. Ostale dane, kada ne možete da birate vreme učenja koristite za ponavljanje naučenog gradiva, iščitavanje literature ili neke druge lakše zadatke. Sa određenom prilagođavanjem i treningom, rašće vam koncentracija pa ćete određene zadatke obavljati lakše i brže nego što je to možda bio slučaj na početku. Naravno, ključno je da pronađete vsopstveni recept po kom ćete najbolje funkcionisati.

Učite sami ili u grupi

Stvorite svoju zonu za učenje, bilo da se radilo samo o kutku neke prostorije, bilo o prostoriji u kući koju ste pretvorili u radnu sobu. Ako vam je lakše, nakon radnog vremena učite u čitaonici. Najvažnije je da stvorite okruženje koje će biti stimulativno za rad i učenje, a u kojem se možete i odmoriti i opustiti. Za neke osobe vrlo dobro funkcionišu grupe za učenje, koje mogu biti veoma stimulativne ukoliko su dobro formirane. Mnogo gradiva se može naučiti u kratkom vremenu, zbog interakcije, rasprava, ponavljanja, zajedničkih rešavanja zadataka i problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA