Kokteli koji će vas zagrejati tokom hladnih dana

by | novembar 29, 2015

Zimsku sezonu ne možemo da zamislimo bez vesele atmosfere, različitih povoda za slavlje i okupljanja prijatelja. Sva ta druženja ne mogu da prođu bez omiljenih alkoholnih napitaka koji nam podižu raspoloženje, ali su odlični i da nas zagreju tokom hladnih dana.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ako su vam dosadila klasična pića koja kupujete u marketu ili se vaše umeće pripreme zimskih pića završava na kuvanom vinu i čaju sa rumom, donosimo vam pet odličnih predloga kojima ćete sigurno obradovati svoje goste.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Mohito

Sastojci:
5 dl belog vina
5 dl gazirane mineralne vode
led
1 šaka listova nane
1 kivi
1 kašika šećera od trske
1 limeta

Priprema:
Očistiti kivi i iseći ga na kocke. Staviti u čaše. Dodati listove nane. Prstohvat šećera od trske. Iseći limetu na kriške i zdrobiti na dno čaše. Dodati led. Sipati u čaše gaziranu mineralnu vodu i na kraju belo vino. Ukrasiti kivijem.

Ostale koktele pogledjate na sledećim stranama —>

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Koktel Diva

Za sirup:
300 g rabarbare
120 g smrznutih jagoda
5 dl vode
2 dl šećera
0.5 soka od limuna

Za piće Diva
5 dl sirupa od jagode i rabarbare
1 dl vodke
0.75 dl penušavog vina
2 kašike soka od limuna

Za ukras
šampanjac / penušavo vino
jagode
kolačići od sleza

Priprema:
Sve sastojke za sirup staviti u tiganj i na tihoj vatri kuvati 10 minuta dok jagode i rabarbara ne postanu meke. Procediti smesu kroz sito u staklenu ili metalnu posudu. Posudu staviti u zamrzivač na nekoliko sati kako bi se dobio sorbe od jagoda i rabarbare. Sastojke za piće staviti u multipraktik i pomešati. Piće sipati u čaše za martini i preliti šampanjcem ili penušavim vinom. Koktele ukrasiti jagodama i poslužiti s pečenim kolačićima od sleza.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Liker od limuna

Sastojci:
8 limuna
2.5 šolje votke
3 limuna, sok
1 šolja vode
1 šolja šećera
3 zrna karanfilića

Priprema:
Krupno izrendajte koru osam neprskanih limuna. Stavite ih u teglu i prelijte votkom. Ostavite teglu 48 sati na hladnom i tamnom mestu. Iscedite sok tri limuna i procedite ga u šerpi. Dodajte nepunu češu šećera, čašu vode i zrna karanfilića. Promešajte mešavinu sve dok ne proključa. Nakon toga ostavite da se krčka oko 5 minuta. Procedite vodku u šerpici. Nakon toga procedite tečnost u flašu i zatvorite je. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Poslužite pre ili nakon večere ili koristite za pravljenje kolača.

Tagovi: