Limun može da se iskoristi i posle ceđenja

by | januar 14, 2015

Nemojte da bacate ostatke isceđenog limuna, metalno posuđe može njime perfektno da se očisti

San svake domaćice je to da joj kuhinja bude uredna, šporet čist a posuđe ispolirano.

Metalno posuđe zahteva naročitu pažnju zato što hlor iz vode ostavlja ružan kapljičast trag ukoliko ga odmah posle pranja ne obrišete. S druge strane, trag belačevina koji se hvata na dnu metalne posude čak i posle detaljnog pranja, uvek je vidljiv pa šerpe i lonci, tiganji ili čajnik izgledaju loše oprano.

Za sve situacije postoji rešenje.

Limunska kiselina

Ako nemate vremena da polirate metalno posuđe posle pranja,

foto: freedigitalphotos.net

foto: freedigitalphotos.net

pre ispiranja vodom, iscedite nekoliko kapi limuna po posudi i razmažite po celoj površini. Ostavite da limunska kiselina deluje minut, dva i onda isperite.

Čajnik spada u najzahtevniji deo bar kad je pranje i poliranje u pitanju. Evo šta možete da uradite: Kad iscedite limun, unutrašnjim delom premažite čajnik sa svih strana, pogotovo deo oko ručke.

Ostavite da limunska kiselina deluje nekoliko minuta.

Isperite mlakom vodom.

Limun i sirće

Kad pravite limunadu, ostatke nemojte da bacate. Polovine limuna presecite na pola i stavite u čistu teglu. Prelijte ih alkoholnim sirćetom i teglu zatvorite. Dve nedelje tegla treba da stoji na sobnoj temperaturi.

Nakon toga procedite sirće u posudu koja može da se zatvori. Dobijenu tečnost korisiti za poliranje metalnog posuđa i skidanja belačevina sa dna posude.

Tagovi: