Categories Inspiracija

Top 10 gastro destinacija u Evropi

Firenza, Italija

Sviđa nam se trend Italijana iz Toskane da jedu hranu lokalnog područja. No zašto i ne bi kada imaju savršeno maslinovo ulje, sir i drugo. Kaže se kako u Firenci ne možete nešto loše pojesti. Osim jela, sa tog područja su fina i vina poput Chianti, Vino Nobile di Montepulciano i desertno vino Vin Santo. Preporučujemo da posetite La Limonaiu, Vinsku turu u Toskani i Firentinsku akademiju vina.

Pariz, Francuska

Svetski je poznato da su u gradu ljubavi smešteni najfiniji restorani. Međutim, lepota je u tome da isti nisu i najskuplji, nego u finom obroku možete uživati i za manje novca i bez prekomernog glamura. Francuski šefovi su toliko vični da i običan sendvič u njihovim rukama postaje fantazija ukusa.

Rim, Italija

Idete li u Rim ponesite pantalone za broj veće ili one na gumu, jer će vam zasigurno zatrebati krenete li da isprobavate italijansku predivnu hranu. Osim što vam preporučujemo da probate njihove ukusne gastronomske specijalitete, posetite i The Library Bistrot.

Sorento, Italija

Restorani s najlepšim pogledom i hranom su na obali Amalfi. S obzirom da je teško skloniti pogled s krajolika na jelovnik, preporučujemo vam da jednostavno konobaru naručite gnocchi alla sorrentino ili neku sveže ulovljenu morsku poslasticu. Zaista je svejedno koju jer sve dobro pripremaju!

York, Velika Britanija

U Yorku je najpoznatiji jorkširski puding, međutim ima zanimljivih tradicionalnih mesta gde se ispija čaj, dok su restorani uglavnom specijalizovani za razne svetske kuhinje poput tajlandske, indijanske i pakistanske. Preporučuje se i pivo od đumbira. Od gastro mesta za posetiti preporučujemo Royal Oak, The Old White Swan i York City Walls.

Siena, Italija

U Sieni morate isprobati sve ukuse toskanske kuhinje. Kroz taj grad prođe na hiljade jednodnevnih turista, pa tako tokom večeri u restoranima možete lako naći slobodan sto. Naručite testeninu, čorbu od graška sa hlebom, ili pak neki ukusni desert ili vino. Preporučujemo da posetite Toskansku vinsku školu i Vinsku turu po Toskani.

Bolonja, Italija

U Bolonji bi bilo najbolje da barem na kratko zaboravite na meso. U tom gradu možete naći restorane svih platežnih kategorija, stoga sami odaberite mesto gde ćete probati tortelline al brodo, mortadellu ili tagliatelle al ragu. Preporučene lokacije su Al Sangiovese, Trattoria Serghei.

San Sebastian, Španija

Tapas je tradicionalno špansko jelo koje vas čeka na svakom ćošku San Sebastiana. Domaći pršut i morska hrana su u ovom predivnom španskom gradu najlepši. S obzirom je ovaj drevni grad poznat po najmodernijoj molekularnoj gastronomiji usudite se probati i neka nepoznata jela s jelovnika. Mesta koje bi trebalo posetiti su Bar Goiz Argi, La Cuchara de San Telmo i Parte Vieja.

Barselona, Španija

Barselona je grad iz snova za gurmane. Možete probati katalonsku kuhinju i to npr. jela zarzuela i fideua, ali i mediteransku pomešanu s umećem vrhunskih šefova. Zanimljiva mesta koja preporučujemo da posetite su Maitea Taberna i Monvinic.

Edinburg, Velika Britanija

Oni koji su zainteresovani za škotsku tradicionalnu kuhinju prosto moraju doći u Edinburg. U istom gradu takođe možete uživati u savremenoj indijskoj i tajlandskoj kuhinji koja zapravo predstavlja mešavinu raznih tradicionalnih kuhinja bez određenog usmerenja. Tamo ne smete propustiti Edinburgh Farmers’ Market, Eko Vino, Afternoon Tea Tours i I.J. Mellis Cheesemonger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA