Categories Stil života

Kako da izgradite samopouzdanje u 5 jednostavnih koraka?

Koliko puta ste samo čuli da ko nije za sebe nije ni za druge? Šta je za vas samopouzdanje i kako ga razviti ili usavršiti? Slika koju imamo o sebi se ne nasleđuje, već se godinama stvara na osnovu vrednovanja sopstvenog ponašanja, kako ličnog tako i onog koje je o nama izgradilo naše okruženje.

Važnost samopouzdanja je tolika da nas stimuliše da radimo, napredujemo i ostvarujemo sopstvene ciljeve. Za osobe koje zrače samopouzdanjem karakteristično je sledeće:

– Rešavaju i prevazilaze lične probleme
– Ističu svoju kreativnost
– Nezavisne su i imaju definisane stavove
– S lakoćom uspostavljaju odnose sa drugim ljudima

Osnovno je da spoznate kako funkcionišete, koje su vaše dobre osobine, pokretači i granice. Kada to razgraničite, biće vam jasno šta je potrebno promeniti. Plan promene mora biti realan i ostvarljiv u određenom vremenskom intervalu i prilagođen vašem životnom dobu.

Evo saveta kako da razvijete samopouzdanje:

1. Ne idealizujte druge i budite svesni svojih vrlina i mana
2. Menjajte kod sebe ono što vam se ne sviđa, kontrolišite svoje misli i ne dozvolite da vas strahovi, sumnje i nesigurnost savladaju
3. Budite nezavisni. Za svoje odluke i postupke ne tražite odobrenje od drugih, budite gospodari sopstvenog života, suočavajte se sa problemima bez straha od ishoda
4. Učite iz svojih grešaka, menjajte svoje ponašanje
5. Ne nervirajte se bez razloga, priuštite sebi stvari i situacije koje vas čine srećnim i ispunjenim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA