Cinema City predstavlja takmičarsku selekciju Educons Hungry Days

by | maj 31, 2012

Educons Hungry Days, selekcija čiji je koncept uspešno predstavljen na prošlogodišnjem festivalu Cinema City, ove godine ulazi u takmičarski program Festivala! Ostvarenja internacionalne selekcije Educons Hungry Days su debitantski ili drugi filmovi nezavisne produkcije koji svet oko sebe posmatraju iz najneobičnijih perspektiva.

Iza izbora od sedam filmova stoji selektor Stefan Ivančić, mladi reditelj-student, koji će kroz pažljivo odabrane naslove progovoriti o svojoj filmskoj viziji i ideji „Internacionalne Filma“, postulatu prema kom se prevazilaze okviri nacionalnih kinematografija i slavi univerzalnost u slici „ispisanoj“ filmskim jezikom.

"Policajac"

„Mislim da se ovih sedam filmova koji oblikuju ovogodišnju Hungry Days selekciju, svi debitantski ili drugi po redu, zaista na najdublji način povezuju sa idejom Internacionale Filma. Njihove slike pripadaju i nama a ne samo rediteljima koji su ih snimili. Stvarnost koju delimo može biti pronađena u svim zajednicama koje su predstavljene u ovih sedam filmova – u svetu male devojčice koja živi na farmi svinja negde u ruralnoj Francuskoj, što vidimo u filmu Nana; u mračnoj strani moderne Rusije u filmu Portret u sumrak; u dalekim ćoškovima malog, srednjeatlanskog ostrva Korvo u epskom filmu Zemlja je, nije mesec; u ožiljcima na kojima je izgrađen današnji brazilski društveni sloj u filmu Zvuk okoline; u mladim izraelskim teroristima koji se bore protiv izraelske buržoazije u filmu Policajac; pa zatim u radnom veku jednog crnca imigranta koji radi na bivšem vojnom ostrvu Faro u Švedskoj u flmu Persona beach; i na kraju verovanju u mogućnost postojanja utopijskog sveta u slikama Duquea – Poslednja proba za Utopiju. Srećan sam što ćemo deliti ove slike.“ – poručuje selektor Ivančić.

"Portret u sumrak"

Cinema City internacionalni filmski festival, koji će se ove godine održati od 16. do 23. juna, predstaviće, pored popularnih revijalnih, ukupno četiri takmičarske selekcije: Nacionalna klasa, Press Exit Point, Up to 10,000 bucks i Educons Hungry Days – koje će, svaka na sebi jedinstven način i koncept, slaveći nezavisnu produkciju i nesputan filmski jezik, prikazati nove tokove kojima se kreće svetska i domaća kinematografija!

Tagovi: