Deveta Noć muzeja u 65 gradova Srbije

by | april 18, 2012

U okviru Noći muzeja, deveti put po redu, preko 200 muzeja, galerija i izložbenih prostora u 65 mesta u Srbiji otvoriće vrata posetiocima. 

Najbrojniji program ponudice Beograd, gde je 19. maja na 67 lokacija planirano preko 100 desavanja, kao i Novi Sad u kojem će te večeri biti organizovcano preko 100 sadrzaja na 50 mesta u gradu.

U noći 19. maja, do duboko iza ponoći, šetaće se po Šapcu, Subotici, Aranđelovcu, Nišu, Bečeju, Valjevu, Titelu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, ali i Bačkoj Topoli, Inđiji, Vranju, Zrenjaninu, Boru…

Devetoj Noći muzeja, po prvi put, priključili su se Apatin, Gornji Milanovac, Irig, Lepenski Vir i Paraćin.

„Sve je počelo kao odlicna ideja u kojoj se u kasne sate šetamo po muzejima i posećujemo izložbe koje su prilagođene nemuzejskoj publici. I tako je bilo 2005. godine na prvoj Noći muzeja. Danas, osam godina kasnije, svi žele da učestvuju u manifestaciji kakva je naša, institucije kulture posebno. Zato možemo bez problema priznati da Noć muzeja prerasta sebe, prerasta muzeje i pretvara se u Noć kulture,“ kaže Ana Jovanović, jedan od osnivača manifestacije.

Prošle godine, u Beogradu je tokom Noći muzeja zabeleženo 280.000 poseta, u Novom Sadu 105.000, dok je Šapcem u prošetalo 19.000, Pančevom 5.000, a Zrenjaninom čak 10.000 ljudi.

Detaljne informacije o lokacijama, programu i ucesnicima pronadjite na sajtu www.nocmuzeja.rs.

Tagovi: