Francuske kompanije u Srbiji obeležile doček mladog francuskog vina

by | novembar 20, 2015

U organizaciji Francusko-srpske privedne komore, sinoć je u Beogradu petu godinu zaredom obeležen tradicionalni francuski Doček mladog vina Beaujolais Nouveau. Događaj je upriličen u okviru „Francuske nedelje“ za preko 200 zvanica, članova diplomatskog kora više evropskih zemalja, istaknutih privrednika i kompanija članica.

3834e78e2a

Beaujolais nouveau je višedecenijski običaj u Francuskoj kada se proslavlja doček mladog crnog vina. Proslava se održava trećeg četvrtka u novembru. Inače veseo događaj, usled nedavnih napada u Parizu, ove godine je počeo minutom ćutanja u čast nevino stradalim žrtvama.

Njena ekselencija Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji, osvrnula se na aktuelne događaje, ali i na srpsko-francusku ekonomsku saradnju: „Uprkos teškim okolnostima, večerašnji događaj predstavlja priliku da se okupimo oko zajedničkog cilja: da unapredimo ekonomske odnose između Francuske i Srbije. Otvaranje poglavlja za pregovaranje o članstvu u Evropskoj uniji nosi sa sobom i ponovno interesovanje francuskih investitora za Srbiju. Novi proizvodni pogoni kompanija Hačinson i Strejt, preuzimanje kompanije Eko poslovi od strane francuske kompanije Samsik samo su početak“, izjavila je gospođa Moro, dodajući da je trgovinska razmena dveju zemalja u 2015. godini povećana u odnosu na prethodnu. Ambasadorka je takođe najavila da će naredne nedelje u Beogradu Francusko-srpska privredna komora i Ambasada Francuske organizovati posetu delegacije od 26 francuskih preduzeća iz regije Nor de Frans.

Napomenuvši da je održavanje cele manifestacije bilo dovedeno u pitanje, predsednik Francusko-srpske privredne komore Patrik Kolen je istakao da je „bilo važno da se Francuska nedelja održi, jer tako na najbolji način odajemo počast nevinim žrtvama i šaljemo snažnu poruku protiv nasilja. Francuska je zemlja radosti življenja, Francuska – to je jutarnji miris kroasana, osmesi žena na ulicama Pariza, čaša vina među prijateljima, pravo da se čitaju sve knjige sveta, da se smeje, raspravlja i misli, to je Francuska“, izjavio je Kolen u svom obraćanju zvanicama.

Doček mladog francuskog vina deo je manifestacije Francuska nedelja koja se već treću godinu zaredom održava u Beogradu. Kao deo Francuske nedelje, u Muzeju Nikole Tesle će sve do 22. novembra biti otvorena izložba „Nikola Tesla u Francuskoj“. Filmofili su u utorak u Jugoslovenskoj kinoteci mogli da prisustvuju srpskoj premijeri fima koji je otvorio Kanski festival; reč je o ostvarenju „Uzdignute glave“ u kojem jednu od glavnih uloga igra Ketrin Denev, rediteljke Emanuel Berkot. Za studente se danas, u saradnji sa kompanijom Schneider Electric održava debata „(za)Radi na sebi“ sa temom neformalnog obrazovanja. Nezaposleni i mlade osobe akademskog profila imaju prilike da učestvuju na Virtuelnom sajmu zapošljavanja koji se do nedelje održava na adresi www.francuskanedelja.rs. Za članove Francusko-srpske privredne komore u sredu je održana pekarska radionica u Pekarskom centru Lessafre. Održavanje Francuske nedelje su ove godine omogućile francuske kompanije Schneider Electric, Sanofi, Samsic, Lafarge, Credit Agricole, TRS i Renault Trucks.

Tagovi: