Izmanipulisana, zlonamerna ili nedorasla problemu?

by | januar 23, 2012

I pored toga što je njen život danas mnogo mirniji nego u mladosti ispunjenoj burnim ljubavima i skandalima, lik i delo Anđeline Džoli ne prestaju da izazivaju medijsku pažnju. Ipak Anđelinino ime nikada nije toliko pominjano u domaćim medijima kao ovih dana.

Povod je, naravno, film „U zemlji krvi i meda“, čija nas beogradska premijera očekuje sredinom februara, a koji se bavi škakljivom temom za naše prostore, zbog čega je već proglašen antisrpskim. Priča o ljubavi između Danijela i Ajle smeštena je u politički i ratni okvir početka devedesetih godina na Balkanu.

 

Mnogi su se odmah zapitali kako će holivudska lepotica predstaviti ovu tešku priču, a kod nas se pojavilo i pitanje na čiju će stranu stati. I taman kada smo počeli da odbrojavamo dane do premijere u Srbiji, novinski naslovi su se od poziva da dođe u Beograd i izjava dobrodošlice, pretvorili u napise da je Anđelina ovde nepoželjna. Navodi da će glumica pokušati da utiče na to da se Republika Srpska ukine, da su u filmu izneti netačni istorijski podaci o broju nastradalih tokom rata u Bosni, kao i različite neproverene informacije o tome ko je zapravo finansirao ovaj film doveli su do toga da o Anđelini mišljenje iznose svi – brojni političari, glumci i druge javne ličnosti, a pojavila se i peticija koja bojkotuje premijeru filma u Beogradu.

Oglasila se i Anđelina, i to na svom Tviter nalogu, vidno potresena zbog načina na koji su njen prvenac, ali i ona, predstavljeni u domaćim medijima. I tako je film za koji se znalo da govori o kontroverznim temama postao još jedno žarište nesporazuma, ratnih huškanja, promocije netolerancije i propagiranja ko zna čijih interesa.

Mi čekamo tu čuvenu premijeru (ako do nje uopšte dođe) da prosudimo da li je film zaista vredan toga da se ponovo pokreću teške ratne teme koje smo jedva čekali da zaboravimo.

U svakom slučaju, Anđelinin životni put predstavili smo vam u novom broju “Lepote i zdravlja” (na svim kioscima), a da li je od buntovnice postala humanitarka ili “humanitarka”, da li žrtva manipulacije u Bosni ili u Srbiji, da li pod uticajem američke propagande ili je samo kao i većina stranaca nesposobna da shvati kompleksnost odnosa koji vladaju na Balkanu – procenite sami.

Tagovi: