Leu Mujiću priznanje na Beogradskom festivalu igre

by | april 5, 2012

Na Beogradskom festivalu igre sinoć nakon predstave „Lepo je zauvek bizarno“ u Narodnom pozorištu u Beogradu plesnom umetniku Leu Mujiću je uručena posebna plaketa „Vip poziva“, kojim je ovom plesaču i koreografu odato priznanje za čitav umetnički opus, plesno stvaralaštvo i afirmaciju domaće baletske umetnosti u inostranstvu.

U pomenutoj predstavi, Leo Mujić se pojavio kao koreograf i izvođač zajedno sa američko-holandskim plesnim sastavom Džejkobi i Pronk.

Leo Mujić je tokom svoje igračke karijere izvodio mnogobrojna dela poznatih koreografa, poput Morisa Bežara, Alesija Silverstrina, Margarite Donlon, učestvovao je u projektima i gala baletskim predstavama širom sveta, a kao koreograf je kreirao postavke za Državni balet Berlina, Slovenački festival i Nacionalni balet u Ljubljani, i mnoge druge. Kao pedagog, angažovan je često u Komičnoj Operi u Berlinu, Volksoperi u Beču i nacionalnim baletima u Zagrebu, Splitu, Ljubljani i  Mariboru. Priznanje „Vip poziva“ Mujiću su uručili član Upravnog odbora kompanije Vip mobile Andreas Graf, i direktorka festivala Aja Jung.

„Priznanje „Vip poziva“ već drugu godinu zaredom vraća naše istaknute plesne umetnike sa zavidnom karijerom u inostranstvu, bilo da su igrači, koreografi, direktori baletskih kompanija, repetitori ili pedagozi, koji imaju priliku da se vrate u svoju zemlju i ponovo zaigraju na domaćim pozornicama. Ove godine Vip poziva Lea Mujića, jednog od naših najzanimljivijih igrača i koreografa srednje generacije da predstavi deo svoje evropske i svetske plesne priče publici u Srbiji. Zahvaljujući partnerstvu sa Beogradskim festivalom igre Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u srpsku kulturu, a zajednički kreiran slogan ‘Komunikaciju u pokretu’, najbolje oslikava snagu petogodišnje saradnje”, istakao je Andreas Graf, član upravnog odbora Vip mobile.

Ovogodišnji, deveti Beogradski festival igre, koji je dobio priznanje magazina BaleTanc, proglasivši ga „baletskim trendseterom starog kontinenta”, održava se od 28. marta do 12. aprila, a više informacija o festivalu i programu možete pronaći na www.belgradedancefestival.com.

Tagovi: