Novi roman Svetislava Basare „Gnusoba“ uskoro u prodaji

by | septembar 30, 2013

Novi roman Svetislava Basare „Gnusoba“, sa podnaslovom „karikatura“, uskoro će se pojaviti na tržištu, u izdanju Lagune. Ovo je satirični prikaz, kratak i eksplozivan, nas i našeg društva dat kroz dijalog dva glavna lika, Mandarića i Masleše, koji raspravljaju o, po njima, zaludnom naumu Zorana Đinđića da dovede svoje sunarodnike u kakav-takav red.

Gnusoba

Autor o svojoj knjizi u „takozvanoj izjavi“ kaže da glavni junaci „Gnusobe“ nisu, kako će se mnogima na prvi pogled učiniti, ličnosti koje se u njemu pojavljuju i koje u njemu govore:

Glavni junak romana je nesputano preterivanje. Mnogima će se, takođe, učiniti da sam u ’Gnusobi’ baš preterao sa preterivanjem, ali ja mislim da nisam dovoljno preterao, jer je – kada je reč o stvarima, ljudima i pojavama o kojima pišem – nemoguće preterati. Novica Milić je, povodom ’Dugovečnosti’ rekao da proza ima obavezu da kaže apsolutno sve, pa čak i ono što se ne sme reći. U ’Gnusobi’ sam to pokušao, ali nisam rekao ni trećinu.

Svetislav Basara je za „Uspon i pad Parkinsove bolesti“ dobio Ninovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine. Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić. Njegove drame su izvođene na mnogim scenama, a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik.

Tagovi: