Obeležavanje Međunarodne nedelje štitaste žlezde

by | maj 28, 2015

Preko 300 miliona ljudi širom sveta pati od problema sa štitastom žlezdom, od čega čak polovina njih nije svesna tog stanja. Simptomi, kao što su zamor i malaksalost, osetljivost ili depresija, mogu se lako zamaskirati u drugu bolest. Zbog toga je od značaja da se hipotiroidizam dijagnostikuje na vreme, jer nedovoljno aktivna štitasta žlezda, ako se ne leči, može dovesti do čitavog niza zdravstvenih problema.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ovogodišnja ”Međunarodna nedelja štitaste žlezde” posvećena upravo hipotiroidizmu, smanjenoj aktivnosti štitaste žlezde (tiroidea), obeležena je u Novom Sadu, gde su građani imali priliku da na info pultovima dobiju edukativne brošure i popune anonimne ankete na temu štitaste žlezde i hipotiroidizma. Akciju je organizovala i sprovela farmaceutska kuća Merk (Merck).

Hipotiroidizam predstavlja veoma čest tiroidni poremećaj, koji se kod žena javlja deset puta više nego kod muškaraca.

Simptomi hipotiroidizma su depresija, problemi sa memorijom i koncentracijom, zamor i pospanost, povećana osetljivost na hladnoću, bol u mišićima i zglobovima, povećanje telesne mase uprkos adekvatnom načinu života, opstipacija, poremećaj menstrualnog ciklusa i problemi sa plodnošću, tanka i krta kosa i nokti i suva perutava koža, otečeno lice, ruke i stopala, smanjen libido. Zbog nespecifičnosti ovih simptoma, često se odbacuju kao beznačajni ili kao posledica neke druge bolesti, odnosno posledica načina života.

Hipotiroidizam se utvrđuje jednostavnom i brzom analizom krvi kojom se meri nivo tireostimulišućeg hormona (TSH) i tiroksina. Kada se otkrije, hipotiroidizam se vrlo uspešno leči nadoknadom tiroksina i većina pacijenata može da živi sasvim normalan život. Na način lečenja utiču uzrok i stepen kliničke ispoljenosti hipotiroidizma, starosna dob i prisustvo drugih bolesti i stanja pacijenta.

Kompanija Merck već godinama podržava obeležavanje Međunarodne nedelje štitaste žlezde različitim aktivnostima. Ove godine kampanja će osim Novog Sada, obuhvatiti Beograd i Niš. Info pult u Obrenovićevoj ulici u Nišu biće postavljen u petak, 29. maja, a na Adi Ciganliji u Beogradu u subotu, 30. maja.

Za više informacija, posetite www.merck.rs ili www.merckgroup.com

Tagovi: