Očistimo prirodu: Danas je Dan planete Zemlje

by | april 22, 2015

Međunarodni Dan planete Zemlje – 22. april – biće obeležen danas širom sveta. Gradska uprava Beograda najavila je da će danas nizom akcija obeležiti ovaj dan.

planeta zemlja

Cilj obeležavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

„Obeležavanje Dana planete Zemlje podrazumeva da svaki pojedinac svojim primerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umesto automobila, da se svi zajedno potrudimo da ucinimo našu zemlju lepšom i boljom i ostavimo budućim pokoljenjima“, rekla je povodom obeležavanja tog dana ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pozvalo je sve gradane da ličnim primerom u svom okruženju doprinesu podizanju svesti i edukaciji o problemima zaštite životne sredine.

Ovaj značajan datum se obeležava kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Širom sveta, ali i u Srbiji se na taj dan organizuju brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svesti, edukovanje i motivisanje građana da se aktivno ukljuce u borbu za očuvanje planete Zemlje.

Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine.

Biolozi upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.

Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošcu, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagadenje životne sredine.

Tagovi: