Otvorena izložba dečijih radova „Animals in The City“

by | maj 27, 2015

Izložba dečijih radova pod nazivom „Animals in The City“, otvorena je juče u galeriji „Pro Arte“. Prisutnu decu umetnike, njihove roditelje i posetioce, pozdravila je Milena Radić, likovni umetnik i predavač u novosadskoj „Školici slikanja“, u kojoj su i nastali radovi mališana.

proarte04

Deca koja su učestvovala u programu, su sa puno entuzijazma i posvećenosti, uz nadzor predavača, stvorili jedinstvene i maštovite crteže njihovih omiljenih životinja. Različitim slikarskim tehnikama, mali ljudi su pokazali da svako može da nacrta šta god poželi, odnosno da umetnost ne poznaje i ne priznaje granice. Prema rečima Milene Radić, najveći izazov je bio razumeti, usmeriti i ispoštovati individualne želje devojčica i dečaka i objasniti im da je bitno maštati, kako bi oni na što slobodniji način pristupili stvaranju dela.

proarte10

Bilo mi je važno da deca shvate da je stvaranje pre svega proces, odnosno, da prođu sve faze rada i slikarske tehnike: ugalj, sepija, pastel, kolaž, akvarel, tempere. Trudila sam se da svakog od njih razumem i podržim kao pojedinca koji ima sopstveni izraz, i da u skladu sa tim probudim kreativnost na određeni način. Ono što mi je posebno bilo interesantno jeste činjenica da su mališani uglavnom crtali divlje životinje kojih nema u gradu. Rekla bih da je to njihov vapaj za prirodom u ovom digitalizovanom svetu“, izjavila je umetnica Radić.

proarte09

„Školica slikanja“ je projekat udruženja građana „4 art“, a ima za cilj da kroz različite radionice, razvija motoričke sposobnosti, kreativnost i umetnički potencijal dece, uzrasta od tri i po, do 12 godina. Izložba koja je otvorena juče, trajaće do 1. juna, svakog dana, u okviru radnog vremena galerije „Pro Arte“.

proarte08 proarte07 proarte06 proarte05 proarte03 proarte02 proarte01 proarte11

Autor: Maja Guzijan

Tagovi: