Dah delfina: Priča o dobroti i prijateljstvu

by | april 17, 2014

U utorak je u novosadskoj kafe-knjižari Serendipiti održana promocija knjige „Dah delfina“ Nikole Radina. Fizioterapeut iz Novog Sada, koji trenutno živi i radi u Beču, bavi se tzv. delfinskom terapijom kojom pomaže deci ometenoj u razvoju, a koja je poslužila kao polazni motiv radnje njegovog romana prvenca. Međutim, Radin ističe da je knjiga „Dah delfina“ namenjena svima onima koji su spremni da dublje promisle odnos čoveka prema životinjama, ali i drugim ljudima.

promocija Dah delfina 01

To je roman gde sam ja kao narator, odnosno delfin koji živi u zarobljeništvu, probao da zamislim kako oni vide nas, kakva je njihova životna filozofija, zašto su tako neustrašivi, znatiželjni i spremni da pomognu. Fokus je na priči o prijateljstvu delfina sa jednom devojčicom koja ima cerebralnu paralizu, gde njih dvoje ostvaruju neverovatan vid komunikacije koji ostali ne mogu da vide, ali njih dvoje se savršeno razumeju. Delfin postaje jedino biće s kojim ona može da razgovara, a prepliću se i ljubavni zapleti ostalih likova, erotika i druge teme bliske savremenom čoveku“, objašnjava Radin i naglašava da mu je cilj bio da superiorna bića, kakvi su delfini, mogu izuzetno blago da se ponašaju i da se sa jednakom pažnjom posvete svakom pacijentu, bez obzira na težinu njegovog oboljenja.

Na promociji su o autoru i knjizi govorili Pero Zubac, pesnik i potpredsednik Udruženja književnika Srbije, Vladimir Jokanović, književnik i vajar, kao i Dragan Stojković, direktor izdavačke kuće „MostArt“, te su bili jednoglasni u oceni da je prvi roman Nikole Radina itekako vredan pažnje ovdašnje čitalačke publike, kao i da afirmiše čitav niz danas zapostavljenih vrednosti.

knjiga Dah delfina

Osim delfinskom terapijom, Nikola Radin se u Beču bavi terapijama manualnog karaktera, kiropraktikom, masažom i jogom. U svoj rad inkorporirao je i budizam, kao i zen-meditaciju, a svoja iskustva i znanja trudi se da prenese na ljude različitih profila.

Nastojim da pacijentima pomognem u prevazilaženju fizičkih problema koji često potiču od sveopšte preopterećenosti savremenim životom. Na Zapadu su ti problemi izraženiji nego kod nas i dešava se da poslovni ljudi kod mene dolaze samo u pauzi za ručak, jer je to jedino doba dana kada mogu da se posvete sebi. Tada je dovoljno da im pokažem samo nekoliko vežbi disanja koje onda mogu da implementiraju u svoju svakodnevicu i vrate se napornim obavezama. U budućnosti ću se sve više baviti takvim vidom pomoći i truditi se da osmislim adekvatne programe za kudikamo zdrave ljude, koji se samo trenutno nalaze u kriznoj situaciji. Ja u tome istinski uživam i srećan sam što mogu time da se bavim“, ističe Nikola Radin.

Više informacija o knjizi „Dah delfina“, kao i o radu Nikole Radina, možete pročitati u novom broju „Lepote i zdravlja“.

Autor: Aleksandra Gavrilović, Life Content

Tagovi: